Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

FN-styrkan hälsar god jul från Mali

De är västsvenskarna som firar en vit jul i Mali. Deras uppdrag är FN:s kanske mest krävande, men de försöker hitta den rätta känslan i hettan.

Det afrikanska ökenlandet Mali är sönderslitet av komplexa konflikter med både jihadistiska och etniska förtecken. Häromdagen dog sex personer när fordonet de färdades i körde över en landmina.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Dessförinnan kom rapporter om hur angripare på motorcyklar dödade 43 personer i en by 20 kilometer från en stad som heter Menaka och ligger i norra Mali. Offren var civila tuareger, som traditionellt lever som nomader.

Farligaste fredsuppdragen

FN har en stor styrka på plats för att försöka dämpa oron, öka tryggheten för civilbefolkningen och bidra till en fredsprocess. Det anses vara ett av de farligaste fredsuppdragen i världen.

FN-styrkan förkortas Minusma. Sverige bidrar med personal och utrustning. Uppdraget är bland annat att samla in underrättelser ute i de konfliktdrabbade områdena under patrullering och i möte med människor.

Sedan en månad svarar Skaraborgs regemente, P 4, för Mali 09, ett siffra som visar att det är den nionde svenska kontingenten.

GP besökte västsvenskarna inför de sista övningarna i Skövde.

LÄS MER: Krävande uppdrag: Fred i Mali

De vi talade med var entusiastiska inför sitt uppdrag trots att det innebär att de får leva under förhållandevis primitiva förhållande i tält och i en hetta som dagtid ofta uppgår till över 30 grader.

De får vänja sig vid att ha en snålt tilltagen daglig ranson vatten för att duscha i.

260 soldater

Svårast är ändå för många att under det närmaste halvåret vara så långt borta från familj, släkt och vänner, utom vid längre permissioner. Det gäller särskilt under julen. Pressofficeren Mikael Johansson finns på den svenska förläggningen Camp Nobel vid staden Timbuktu:

— Styrkan består av drygt 260 soldater, officerare och civilanställda. Vi har varit här i lite över en månad och vi har det bra nere i insatsområdet. Vi gör vårt bästa för att julkänslan ska infinna sig, bland annat har vi satt upp julpynt i tälten, julgranar på campen och det spelas julmusik i matsalen.

Samtidigt som styrkan löser sin uppgift och är i alkoholfri tjänst kommer alla på något sätt att få fira jul.

— Vi kommer bland annat spela quiz, titta på Kalle Anka, få besök av tomten och äta någon form av julmat, berättar Mikael Johansson och tillägger:

— Vi vill även passa på att önska alla våra nära och kära en riktigt god jul och ett gott nytt år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.