Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

FN:s fredsbevarande insats i Darfur (Unamid) kommer att drabbas hårt om de planerade nedskärningarna går igenom. Arkivbild.

FN-styrka i Darfur halveras

FN:s säkerhetsråd har beslutat att gradvis minska de fredsbevarande insatserna i Darfur i Sudan. Enligt planen ska antalet soldater nästan halveras under nästa år. Beslutet kommer efter en uppgörelse om att kraftigt minska kostnaderna för fredsstyrkorna, efter påtryckningar från USA.

Säkerhetsrådet röstade enhälligt ja till ett förslag som innebär att antalet soldater i Darfurstyrkan Unamid minskas från nästan 15 500 i dag till maximalt 8 735 om ett år.

Även antalet poliser i Unamid minskas, från 3 400 till 2 500. Men neddragningarna kan stoppas om säkerhetsläget förändras, framgår det av beslutet.

"De planerade nedskärningarna ger en falsk bild av att kriget i Darfur håller på att ta slut", säger Daniel Bekele vid organisationen Human Rights Watch.

Fem miljarder bort

Neddragningen kommer samtidigt som USA pressat FN att minska utgifterna. En uppgörelse om neddragningarna nåddes i säkerhetsrådet i onsdags. FN-chefen António Guterres hade begärt att budgeten för det fredsbevarande arbetet skulle höjas till 8 miljarder dollar. Men efter flera veckors hårda förhandlingar ser det i stället ut att bli en minskning med 600 miljoner dollar – motsvarande över fem miljarder svenska kronor – till 7,3 miljarder dollar för året 1 juli 2017–30 juni 2018.

"Efter endast fem månader, har vi lyckats skära ner budgeten för FN:s fredsbevarande styrkor med en halv miljard dollar och det är bara början", skrev USA:s FN-ambassadör Nikki Haley på Twitter.

Alla insatser ses över

USA betalar över 28 procent av vad de fredsbevarande insatserna kostar varje år, och hade begärt en minskning av budgeten på nästan 1 miljard dollar.

Enligt ett franskt förslag ska insatsen i Mali, där Sverige deltar, fortsätta utan neddragningar. Men en källa i säkerhetsrådet säger att alla pågående fredsinsatser kommer att påverkas, på grund av de amerikanska påtryckningarna.