FN skyddar den franska baguetten

Eiffeltornet, en basker och en baguette är några av föremålen man tänker på när man funderar på Frankrike. Den sistnämnda har nu fått en plats på FN:s kulturarvslista. Något som hyllats av bagare i veckan.

ANNONS
|

Det var under onsdagen nyheten kom om att den klassiska franska baguetten nu kommer att skyddas av FN genom att den hamnar på kulturarvslistan. En nyhet som inte helt oväntat välkomnades i Frankrike. Beslutet togs av Unesco, som lämpligt nog har sitt huvudsäte i Paris. Men själva omröstningen ägde rum i Marocko.

I motiveringen till omröstningen uppgavs att man ville skydda de ”artistiska kunskaperna och kulturen som rör brödet baguette,” rapporterar Reuters. Kulturarvslistan innehåller sedan innan runt 600 olika traditioner från olika delar av världen.

Franska hyllningar

Unesco-toppen Audrey Azoulay uppger att baguettebeslutet ”firar den franska livsstilen.”

– Baguetten är en daglig ritual, en strukturell del av måltiden synonymt med vänlighet, säger hon enligt Reuters.

ANNONS

Beslutet har hyllats inom Frankrike av både bagare, kockar och övriga fransmän.

– Jag är väldigt glad eftersom det representerar Frankrike väl, säger Marie-Dominique Dumas, en pensionär i Paris, till Reuters. Nyhetsbyrån träffar henne utanför ett bageri i den franska huvudstaden där hon uppger att hon köper sina baguetter varje dag.

Även Frankrikes president hyllade beslutet på Twitter i går:

”250 gram magi och perfektion i vårt dagliga liv. Ett franskt sätt att leva. Vi hade kämpat i åratal med bagare och gastronomins värld för dess erkännande. Baguetten är nu ett immateriellt arv av UNESCO!” skriver han.

Napoleon eller Österrike?

Den franska baguetten är relativt lättillagad. För att göra den nu skyddade anrättningen krävs mjöl, vatten salt och jäst för att sedan jäsa i ungefär 20 minuter innan den gräddas, enligt franska bagarkonfederationen.

Baguettens historia är något höljt i dunkel. Enligt Reuters finns flera myter om hur baguetten såg dagens ljus. En teori är att baguetten uppfanns under Napoleonkrigen när Frankrike erövrade stora delar av Europa under 1800-talet. Den avlånga formen på brödet gjorde det lättare för franska trupper att bära dem med sig.

En annan teori är att baguetten inte är fransk alls, utan uppfanns av en bagare i Österrike vid namn August Zang.

ANNONS

Att baguetten skyddas innebär att FN nu har som mål att bevara kunskaperna och de sociala aspekterna som omger baguetten inför framtiden.

LÄS MER:Husmorstips: Så håller du borta fukten från torra råvaror

LÄS MER:Laga god mat till festen: recept, dryck och dukning

LÄS MER:Tre recept på värmande och riktigt god brödmat

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS