Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

FN:s ambassadörer från Kina och USA, Liu Jieyu och Nikki Haley, inför omröstningen i säkerhetsrådet.

FN-sanktioner mot Nordkoreas export

FN:s säkerhetsråd har enhälligt röstat ja till att införa nya tuffare sanktioner mot Nordkorea, efter de senaste robottesterna som diktaturen har genomfört.

Nu gäller det att sanktionerna verkligen genomförs, anser han.

- Det har ibland varit si och så med det. Men det framkom i många anföranden i dag att det fanns ett väldigt starkt engagemang för att genomföra dem utan kryphål, säger Carl Skau, som är ambassadör och biträdande representant i FN:s säkerhetsråd till TT.

Men enbart sanktioner kommer inte lösa situationen, enligt Skau.

- Vad som behövs parallellt är en mer kreativ diplomati. Det behövs dialog för att nå en fredlig och långsiktig lösning.

Slår mot exporten

Han berättar att det finns två syften med sanktionerna. Det ena är att göra en symbolmarkering.

- Att världssamfundet står samlat i att det inte är acceptabelt. Det andra är att man vill försvåra och bromsa det arbete som pågår mot att ha kärnvapen.

Sanktionerna slår bland annat hårt mot Nordkoreas export för att landet inte ska kunna lägga dessa pengar på sitt vapenprogram. Till exempel förbjuds all export av fisk och skaldjur.

- Förhoppningen är att de fortsätter fiska, men att fisken och skaldjuren kan gå till folk som är undernärda.

Sydkorea öppen för dialog

Överlag försöker man undvika att sanktionerna ska drabba befolkningen i Nordkorea, enligt honom.

- Till exempel är inte humanitära insatser en del av de här sanktionerna, som matbistånd.

Carl Skau nämner också två saker som kan ses som viktiga för framtiden i Nordkoreafrågan. Dels de uttalanden som USA:s utrikesminister Rex Tillerson gjorde för några dagar sedan, där han bland annat sade att USA inte är ute efter ett regimskifte i Nordkorea. Dels det faktum att Sydkoreas nya regering är mer öppen för dialog med Nordkorea.