Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. Arkivbild.

FN:s människorättsråd grillade Saudiarabien

Mordet på den saudiske journalisten och dissidenten Jamal Khashoggi har satt Saudiarabien under stor internationell press. Mitt under stormen var det kungadömets tur att granskas av FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève.

Under drygt tre timmar fick omvärlden ställa frågor och ge sina synpunkter på Saudiarabiens arbete med mänskliga rättigheter. Flera av de 47 medlemsländerna i forumet tog chansen och emellanåt hördes kraftig kritik mot kungadömet.

Västvärldens fokus låg på att fördöma det vidsträckta dödsstraffet, som man bad landet avskaffa, och kvinnors rättigheter, som bör utökas. Många länder ville även att landet ska avgränsa sin definition av terrorism, så att fredliga demonstrationer och kritik mot den styrande kungafamiljen inte kan få så hårda konsekvenser.

Krävde trovärdig undersökning

Den sista punkten knöts i flera fall ihop med fallet Jamal Khashoggi, som ett flertal länder tog upp. En stor majoritet – inklusive USA, som enbart deltog som observatör – fördömde mordet och krävde en trovärdig undersökning. Några länder, bland dem Island, krävde en internationellt ledd utredning.

Noterbart var att inget arabland tog upp Jamal Khashoggi, som för drygt en månad sedan försvann sedan han gått in på det saudiska konsulatet i Istanbul.

Saudiarabiens svar kom före granskningen, som inleddes med att den saudiska delegationen lämnade en egen redogörelse för hur landet levt upp till sina människorättsförpliktelser. De tog då själva upp Jamal Khashoggi, om än flyktigt. Bandar Al Aiban, landets ambassadör vid rådet, sade att kung Salman beordrat en åklagare att undersöka fallet enligt inhemsk lag och ställa de ansvariga inför rätta. Han gick sedan vidare med att bland annat prata om att kvinnor nu får köra bil i landet.

Ställs mot väggen

Rättighetsgrupper hade inför granskningen tryckt på för att omvärlden skulle passa på att ställa Saudiarabien mot väggen.

"FN:s medlemsländer måste bryta sin öronbedövande tystnad om Saudiarabien och göra sin plikt att syna grymheten i kungadömet för att försöka förhindra ytterligare skändliga människorättsbrott i landet och i Jemen", skriver Amnesty Internationals Mellanösternchef Samah Hadid i ett uttalande.

Flera länder hade på förhand lämnat in listor på de frågor man planerar att ställa. Sverige ställde bland annat frågan: "Vilka åtgärder kommer att vidtas för att förbättra respekten för yttrandefrihet och säkerheten för journalister i Kungadömet Saudiarabien?".

Svar på fredag

Tre länder, Belgien, Kina och Tunisien, ska analysera alla frågor och svar och lämna en rapport senare i november. Redan på onsdag kommer en preliminär rapport, som Saudiarabien på fredag får svara på.

Samtliga 193 av FN:s medlemsländer genomgår en allmän landgranskning (universal periodic review) i människorättsrådet ungefär vart fjärde år. Under höstens session är 14 länder uppe för granskning.