Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

FN-rapport: barn dödar barn

Över 250 människor, varav 62 barn, har sedan början på sommaren dödats i Demokratiska republiken Kongo. FN-rapporten vittnar om våldsamheter och rena massakrer mellan olika milisgrupper. En av milisgrupperna består främst av barn.

Sedan ett år tillbaka har strider mellan två milisgrupper och den kongolesiska regeringen rasat i Kasai-regionen i sydvästra Kongo.

Milisgruppen Kamuina Nsapu består till största delen av barn och misstänks av FN för massmord.
Regeringsstyrkorna stödjer den sedan i mars nystartade milisgruppen Bana Mura. De anklagas för etnisk rensning och våldtäkt. 

De senaste tre månaderna har över 250 människor dödats. FN har bekräftat 80 massgravar i regionen.

De båda milisgruppernas signum är att hugga huvudet av sina offer.  

Dricker blod

Bland barnsoldaterna i Kamuina Nsapu finns både flickor och pojkar, och många av dem tillskrivs magiska krafter. Genom att dricka blodet av de halshuggna offren tror barnen, så väl som människor i regionen, att de blir oövervinnerliga. 

FN har talat med människor som under juni flytt regionen Kasai på grund av våldsamheterna, och dessa är helt övertygade om att Kamuina Nsapu har magiska krafter.

I FN-rapporten står det: "Den genomgripande tron att Kamuina Nsapus soldater besitter magiska krafter, och rädslan som kommer med den övertygelsen, kan delvis förklara varför en dåligt beväpnad milisgrupp som till största del består av barn, har kunnat stå emot attacker från en välutbildad nationell armé i över ett års tid."

Det finns inga uppgifter som tyder på att Kamuina Nsapus riktar in sig mot en speciell etnisk grupp, utan deras offer är främst människor knutna till regeringen. Deras huvuden separeras från kroppen och slängs i en "helig eld."     

Regeringsstödd rensning

En annan grupp, kallad Bana Mura, bildades i våras. Den har enligt uppgift fått vapen och annat stöd av lokala ledare och myndighetsanställda för att attackera folkgrupperna luba och lulua, dit medlemmarna ur Kamuina Nsapu hör.

Enligt rapporten har Bana Mura haft som mål att eliminera hela luba- och luluagrupper i byar som attackerats.

I en by sköt och styckade de människor. Många andra halshöggs eller brändes levande, bland andra patienter på en vårdinrättning. En kvinna som precis fött barn våldtogs med en gevärspipa, enligt rapporten.

Den visar också att 62 av de 251 dödade var barn. Sex av barnen ska ha dödats av landets armé alternativt säkerhetstjänsten.

"En del av våldsamheterna och övergreppen som begåtts i Kasai bryter mot internationell lagstiftning", skriver FN.

Miljoner på flykt

Oroligheterna i Kasai utbröt i september efter att den lokale upprorsledaren Jean Pierre Mpandi, även kallad Kamwina Nsapu, dödats. Det ledde till ett uppror mot president Joseph Kabila. 

Scott Campbell, chef över FN:s Central- och Västafrika avdelning för mänskliga rättigheter, har sagt till Reuters att våldet är på väg att spåra ut och att det sker med president Jaseph Kabilas tysta medgivande.   

På mindre än ett år har våldet krävt över 3 300 människors liv och tvingat 1,4 miljoner människor på flykt. Över 80 massgravar har hittats i regionen.

"Jag uppmanar regeringen att göra allt som står i dess makt så att den kan fullfölja sin uppgift att skydda människor i Kasai oavsett etnisk bakgrund", säger Zeid Ra'ad Hussein, FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, i ett uttalande.

I mars i år fördes den svenska FN-experten Zaida Catalán och hennes amerikanske kollega Michael Sharp bort i Kasai tillsammans med sin tolk. De var på plats för att för FN:s räkning utreda anklagelserna om övergrepp från regeringsstyrkornas sida och hittades döda ett par veckor senare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.