Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En ung flicka håller upp ett plakat med texten "Du kommer att glömma det, jag kommer att minnas det för resten av livet". Flickan var en av många som demonstrerade mot det kraftigt ökande antalet sexuella övergrepp i Paraguay mot barn. Landet har också fått skarp kritik från FN för att inte tillåta en 10-årig flicka abort efter att blivit våldtagen av sin styvfar.

FN-protest mot att barn nekas abort

En tioårig flicka i Paraguay nekas abort - trots att pappan är hennes egen styvfar som våldfört sig på henne. Myndigheternas ovilja har lett till stora demonstrationer i landet och skarp kritik från FN.

Flickan befinner sig nu på sjukhus, gravid i femte månaden. Det läkarna från början trodde var magsmärtor eller en form av parasit visade sig i stället vara en graviditet. Möjlighet att få genomgå en abort har dock avfärdats av myndigheter på grund av det sydamerikanska landets restriktiva abortlag där undantag endast görs vid fara för mammans liv.

Den tragiska historien får nu även FN att agera. En expertgrupp säger i ett uttalande att flickan riskerar psykiska men och dessutom livet. Landets hälsominister, Antonio Barrios, har dock försvarat hur fallet hanterats och hävdat att flickan är vid god hälsa. Landets hälsomyndighet menar också att det föreligger en risk med abort då graviditeten är så långt gången.

Historien har dock gjort att demonstrationer genomförts, inte bara mot myndigheternas agerande utan allt för många fall av sexuellt våld mot barn och unga. I åldersgruppen 10-14 år sker två födslar varje dag - merparten efter sexuella övergrepp från släktingar eller styvfäder enligt statistik från landets myndigheter.