Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Demonstranter i storstaden Rangoon på måndagskvällen.
Demonstranter i storstaden Rangoon på måndagskvällen. Bild: AP/TT

FN: Minst 138 demonstranter dödade i Myanmar

Sedan militären tog makten i en kupp har minst 138 demonstranter dödats i Myanmar, enligt FN.
Ytterligare dödsoffer krävdes under måndagens protester.
Domstolsförhandlingen med den fängslade civila ledaren Aung San Suu Kyi har skjutits upp, meddelar hennes advokat.

Suu Kyi anklagas på åtminstone fyra punkter, bland annat för att bryta mot virusrestriktioner och för att ha haft för avsikt att uppvigla till oroligheter.

Militären har också anklagat henne för att ha tagit emot olagliga betalningar. Hennes advokat kallar dessa påståenden grundlösa.

Måndagens domstolsframträdande var tänkt att hållas via videolänk, men domstolen beslutade att skjuta upp förhöret till den 24 mars med anledning av uppkopplingsproblem, uppger Suu Kyis advokat Khin Maung Zaw.

Blodig söndag

Beskedet kommer efter en av de blodigaste dagarna i Myanmar sedan Suu Kyi avsattes i en militärkupp den 1 februari.

I söndags dödades minst 38 personer, de flesta av dem i storstaden Rangoon, när säkerhetsstyrkor slog till mot demonstranter, enligt FN.

Sammanlagt har minst 138 människor dödats sedan militärkuppen. Men då är inte den senaste dagens dödsoffer inräknade, säger Stéphane Dujarric, talesperson för FN:s generalsekreterare António Guterres.

Den Thailandsbaserade människorättsgruppen AAPP anger att totalt 183 människor dödats.

Olika källor uppger att mellan elva och 20 människor sköts ihjäl av säkerhetsstyrkor i samband med protester på måndagen.

Växande oro

Det internationella samfundet har uttryckt en växande oro över blodsutgjutelsen i Myanmar, och António Guterres uppmanar återigen militären att upphöra med våldet.

Katsunobu Kato, utrikespolitisk rådgivare år Japans premiärminister Yoshihide Suga, meddelar att landet överväger svarsåtgärder.

– Framöver kommer Japan att överväga hur man ska reagera på situationen i Myanmar när det gäller ekonomiskt samarbete och politik genom att bevaka händelseutvecklingen, säger Katsunobu Kato.

Uttalandet kommer efter det att Sydkorea sagt att man avbryter sitt försvarsutbyte med Myanmar och förbjuder export av vapen till landet.