FN beskiver läget i svält- och krigsdrabbade Sydsudan som ett "ofattbart lidande". Bild från i april.
FN beskiver läget i svält- och krigsdrabbade Sydsudan som ett "ofattbart lidande". Bild från i april.

FN: Lidande i Sydsudan "ofattbart"

ANNONS
|

FN beskriver läget i svältens Sydsudan som ett "ofattbart lidande". Men stora delar av omvärlden reagerar med en axelryckning.

Världsorganisationen vädjar om åtminstone 1,4 miljarder USA-dollar för att kunna lindra krisen, en höjning från de 1,2 miljarder som efterfrågats tidigare. Men även efter den appellen hade FN bara fått in 14 procent av pengarna, enligt ett uttalande från FN:s flyktingorgan UNHCR och Världslivsmedelsprogrammet (WFP).

Krig och svält gör att över två miljoner barn har tvingats lämna sina hem i Sydsudan, enligt FN. En miljon barn har flytt från Sydsudan och en miljon är på flykt inom landet.

ANNONS

- Detta är familjer som din och min, våra bröder och systrar. Världen måste hjälpa dem nu. Inte senare, säger WFP-chefen David Beasley.

FN kör via Sudan in förnödenheter till svältande i Sydsudan. Tidigare har FN sagt att 7,5 miljoner av invånarna behöver hjälp.

Inbördeskriget började två år efter att landet blev självständigt 2011 från grannen Sudan. Striderna som följde har splittrat landet, skapat hyperinflation och svält i vissa delar. Det är Afrikas värsta flyktingkris sedan folkmordet i Rwanda 1994.

TT

ANNONS