Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Migranter från en kapsejsad gummibåt försöker ta sig ombord från ett fartyg som tillhör den libyska kustbevakningen tidigare i november.

FN fördömer EU:s samarbete med Libyen

EU:s samarbete med Libyen för att stoppa flyktingströmmen över Medelhavet är "inhumant", säger FN:s människorättschef, i ett mycket skarpt uttalande riktat mot unionens flyktingpolitik.

"Det lidande som migranter som hålls fängslade i Libyen tvingas utstå är en skandal för mänsklighetens samvete", säger Zeid Ra'ad Al Hussein i uttalandet , där han fördömer EU:s stöd till den libyska kustbevakningen.

Under början av november hölls nästan 20 000 migranter i läger som drivs av libyska myndigheter, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Zeid Ra'ad Al Hussein beskriver villkoren i de överfulla lägren som fruktansvärda och säger att de hålls fångna utan några möjligheter att pröva lagligheten i frihetsberövandet. Enligt FN-kommissarien har inte EU-samarbetet lett till någon förbättring för migranternas situation.

"Vi kan inte tyst bevittna modernt slaveri, våldtäkter, sexuellt våld och utomrättsliga avrättningar i syfte att styra migrationen och hindra desperata och traumatiserade människor från att nå Europas stränder", säger Zeid Ra'ad Al Hussein.

EU:s operation, kallad Sophia, var från början främst en räddningsinsats men mandatet har steg för steg utökats. I fjol beslöt EU:s utrikesministrar att insatsen också ska träna den libyska kustbevakningen och flottan, vilket mött hård kritik från människorättsorganisationer.