Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förödelsen är stor i Douma, Syrien, där experter från OPCW väntar på att få gå in och utreda om en kemvapenattack ägde rum. Arkivbild.

FN för samtal om experter kan gå in i Douma

FN:s säkerhetsavdelning förhandlar med Syrien och Ryssland för att OPCW:s personal ska kunna gå in i Douma. Säkerhetsläget har hittills gjort att kemvapenexperterna inte kunnat besöka platser i staden och undersöka farhågorna om att en kemvapenattack ägt rum.

Experterna från Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) väntar på att få tillgång till staden där en misstänkt kemvapenattack ägde rum den 7 april.

Tidigare i veckan besökte en säkerhetsgrupp från FN staden utanför Damaskus för att undersöka förutsättningarna. Men på en plats samlades en stor mängd människor, vilket fick FN-gruppen att dra sig tillbaka därifrån. På en annan plats besköts personalen och en sprängladdning exploderade.

Samtalar med militärpolis

FN:s säkerhetsavdelning UNDSS uppger att man nu försöker ordna så att kemvapenexperterna ska kunna utföra sitt uppdrag i Douma.

"UNDSS i Damaskus för nu diskussioner och samordnar sig med representanter för den Syriska republiken och rysk militärpolis om hur man ska förbättra och förstärka säkerhetsarrangemangen vid specifika platser i Douma", står det i uttalandet.

Omvärldens fördömande av den misstänkta kemattacken har varit skarpa, och USA, Storbritannien och Frankrike attackerade i helgen en rad syriska mål.

Kemvapen utspridda

Amerikanska utvärderingar efter helgens attacker visar att de bara hade begränsad inverkan på regimens förmåga att utföra kemvapenattacker, uppger fyra högt uppsatta källor i USA till Reuters.

Det är en slutsats som går stick i stäv med Trumpregeringens påståenden om att anfallen i lördags slog ut viktiga delar av president Bashar al-Assads kemvapenprogram.

Tre mål kopplade till programmet träffades. Det viktigaste målet var en forskningsanläggning som producerar och testar kemiska stridsmedel, enligt amerikansk underrättelsetjänst.

Men de amerikanska källor som Reuters talat med säger att Syriens president Bashar al-Assads kemvapen är utspridda på många fler platser. En del kemiska stridsmedel förvaras i skolor och i byggnader där civila bor, så att de kan fungera som mänskliga sköldar, hävdar en av källorna.

Ryssar skyller på rebeller

Ryssland fortsätter att antyda att det är rebellsidan i Syrienkriget som använt kemiska vapen för att sedan kunna lägga skulden på Assad-regimen.

Det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova hävdar att syriska soldater stationerade i "nyligen befriade" östra Ghouta har hittat behållare med klorin som varit märkta "Tyskland" och rökgranater med texten "Salisbury". Salisbury är den stad i Storbritannien där den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia blev förgiftade, något som Maria Zacharova betonade med eftertryck, enligt AFP.