Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ett svårt undernärt spädbarn pysslas om i provinsen Hajjah i västra Jemen. Kriget i landet har slagit sönder det fattiga landets förmåga att försörja sin befolkning och miljontals människor hotas av svält. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

FN erbjuder sig att skydda jemenitisk hamn

Trycket på att få till en vapenvila i Jemen – där 14 miljoner människor hotas av svält – ökar. FN erbjuder sig att ta över driften av den viktiga hamnen i krigshärjade al-Hudaydah.

Syftet är både att skydda hamnen från att förstöras och att underlätta så att nödhjälp äntligen kan komma fram till den svårt prövade befolkningen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Vi tror att vi genom en sådan roll kan hjälpa till med att upprätta en livlina till Jemens folk, säger FN:s sändebud Martin Griffiths i en kommentar efter möten under fredagen med företrädare för Huthirebellerna i al-Hudaydah (Hodeidah).

Fredssamtal

Hamnstaden har hamnat i fokus i kriget mellan rebellerna, som kontrollerar staden, och regeringsstyrkor som stöds av en saudiskledd militärallians. De senare håller staden under blockad och enligt FN hotas 14 miljoner människor av svält om hamnen förblir stängd.

Genom sitt besök i Jemen hoppas Griffiths kunna lugna de stridande parterna inför fredsförhandlingar som planeras att hållas i Sverige i början av december. Båda parter har lovat att delta vid samtalen, enligt FN-sändebudet.

Jemenkriget eskalerade när den saudiskledda alliansen grep in i mars 2015 för att försöka återinsätta den internationellt erkända regering som rebellerna året före drev ut från Sanaa. Konflikten har skördat minst 10 000 människors liv och innebär stora lidanden för civilbefolkningen.

Svältande barn

Omkring 85 000 barn under fem år kan ha svultit ihjäl i Jemen sedan 2015, uppskattar Rädda barnen. Och närmare hälften av landets barn lider av kronisk undernäring, säger Världshälsoorganisationens talesperson Christian Lindmeier.

Världslivsmedelsprogrammet (WFP) uppger samtidigt att man lyckats nå fram med matleveranser till 180 000 människor i al-Hudaydah, vilket gör att de tillfälligt slipper ge sig ut på farliga resor för att få tag på nödhjälp någon annanstans.