Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förödelse i Gaza efter elva dagars strider. Arkivbild.
Förödelse i Gaza efter elva dagars strider. Arkivbild. Bild: John Minchillo/AP/TT

FN: Eldupphöret måste följas fullt ut

Eldupphöret mellan Israel och Hamas ser ut att hålla.
FN:s säkerhetsråd uppmanar parterna att efterleva avtalet om eldupphör fullt ut.

Människor som tvingats lämna sina hem på Gazaremsan kunde i fredags börja återvända, sedan vapnen tystnat under natten.

Lastbilar med nödhjälp har börjat passera in genom Kerem Shalom-övergången som nu öppnats av Israel, fyllda med efterlängtade mediciner, mat och bränsle.

Under lördagen enades FN:s säkerhetsråd om ett uttalande där parterna bland annat uppmanas att fullt ut följa eldupphöret.

Säkerhetsrådet understryker också det omedelbara behovet av humanitär hjälp för civila palestinier.

Eldupphöret håller, och båda sidor hävdar att de segrat. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att man dödat "fler än 200 terrorister" i det Hamaskontrollerade Gaza, däribland 25 högt uppsatta befälhavare, något han beskriver som en "utomordentlig framgång".

Hamasledaren Ismail Haniya hävdar å sin sida att den terrorstämplade islamiströrelsen utdelat ett "smärtsamt och kraftfullt slag" mot Israel, och tackar samtidigt Iran för ekonomiskt och militärt stöd.

Arbetar mot klockan

Tiotusentals människor har gett sig ut på gatorna i Gaza stad för att höra sig för om hur grannarna mår, inspektera förstörda byggnader och begrava döda anhöriga.

Räddningsmanskap arbetar mot klockan och med knappa resurser för att hitta eventuella överlevande i rasmassorna.

– Vi har inget annat hem. Jag får bo i ett tält på bråten efter mitt hus till dess att det har byggts upp igen, säger 70-årige Nazmi Dahdoud, vars bostad förstördes i en israelisk flygräd.

Tvåstatslösning "enda lösningen"

USA:s president Joe Biden säger att han har sagt till israelerna att sluta strida i Jerusalem, men också att han är fortsatt beslutsam när det gäller att skydda Israel.

Han understryker också behovet av en tvåstatslösning, och beskriver detta som "den enda lösningen" på konflikten.

Den amerikanske utrikesministern Antony Blinken kommer att besöka Israel och Västbanken den 26–27 maj. Mellanösternresan innefattar också stopp i Egypten och Jordanien, enligt en källa med insyn i planerna.