Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
I Sydkoreas huvudstad Seoul desinficeras gator för att stoppa viruset som FN säger hotar hela mänskligheten. Arkivbild. Bild: Ahn Young-Joon/AP/TT

FN: Corona ett hot mot hela mänskligheten

Coronapandemin hotar hela det mänskliga släktet varnar FN.
Varningen ges i samband med presentationen av en humanitär åtgärdsplan som föreslår att ett stödpaket på motsvarande 20 miljarder kronor bör ges till världens fattigaste.

– Covid-19 hotar hela mänskligheten, och hela mänskligheten måste slå tillbaka. Global samverkan och solidaritet är nödvändigt. Enskilda länders insatser kommer inte att vara tillräckligt, sade FN:s generalsekreterare António Guterres vid presentationen av planen.

Han varnade att miljontals människor riskerar att mista livet om världens länder misslyckas samarbeta.

– Vår åtgärdsplan för covid-19 syftar till att möjliggöra en kamp mot viruset i världen fattigaste länder, och att beröra behoven hos de som är mest utsatta, speciellt kvinnor och barn, sade António Guterres.

– Vi har inte råd att förlora det vi hittills vunnit genom att investera i bistånd och följa de globala målen, fortsatte han.

20 miljarder kronor må låta mycket men bleknar i jämförelse med de nationella stödpaket som hittills lagts fram, exempelvis det amerikanska stödpaketet på motsvarande 20 000 miljarder kronor som den amerikanska kongressen väntas klubba igenom under onsdagen.