Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet kräver en oberoende utredning med internationella experter av det misstänkta mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi. Arkivbild.

FN-chef kräver oberoende utredning

FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet kräver en oberoende utredning av det misstänkta mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi.

Utredningen måste involvera internationella experter som får full tillgång till bevis och vittnen, enligt FN-chefen.

"Ribban måste sättas väldigt högt för att säkerställa ansvarsutkrävande och rättvisa för ett sådant skamlöst brott mot en journalist och regeringskritiker", skriver Bachelet i ett uttalande.

Både Turkiet och Saudiarabien måste samarbeta för att sanningen ska komma fram om vad som egentligen hände med Khashoggi. I det ingår att Saudiarabien avslöjar var kroppen finns för att den ska kunna obduceras, enligt Bachelet.

Kroppen saknas

Fästmön till den mördade journalisten, Hatice Cengiz, har satt press på USA:s president Donald Trump, och menar att han måste sätta handelsintressen åt sidan för att se till att sanningen kommer fram.

Hatice Cengiz var den som först slog larm när Khashoggi inte återvände efter sitt besök på Saudiarabiens konsulat i Istanbul den 2 oktober. Hon har även kritiserat omvärldens hantering av fallet.

- Jag är besviken över hur många av världens ledare har agerat, framför allt USA:s, sade Cengiz under ett besök i London enligt Reuters.

"Rättvisa skipas"

- President Trump borde hjälpa till att avslöja sanningen och se till att rättvisa skipas, inte göra det enklare att skyla över mordet på min fästman. Låt inte pengar fläcka våra samveten och äventyra våra värderingar.

Trump har kritiserat Saudiarabien för hanteringen av fallet Khashoggi, men också antytt att han inte vill riskera en "fantastisk order" på över 100 miljarder dollar i vapenaffärer med landet.