Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ghassan Salame är FN:s sändebud för Libyen. Arkivbild.

FN befarar långt och blodigt krig i Libyen

Om inte vapentillförseln till Libyen stoppas riskerar konflikten i landet att vara "bara början av ett långt och blodigt krig", varnar FN:s sändebud Ghassan Salame inför FN:s säkerhetsråd. Samtidigt rapporteras striderna kring huvudstaden Tripoli ha förvärrats.

Ghassan Salame säger att "många länder" förser krigsherren Khalifa Haftars Libyens nationella armé (LNA) och den internationellt erkända enhetsregeringen (GNA) med vapen i deras kamp om Tripoli. Enligt Ghassan Salame är striderna ett potentiellt hot mot hela regionen. Om inte vapenleveranserna upphör kommer Libyen att "sjunka ner i ett inbördeskrig" där total kaos och uppenbar risk för delning av landet råder, säger han.

Både LNA och GNA har nyligen lagt ut bilder på sociala medier av nylevererade bepansrade fordon som tillverkats i Turkiet och Jordanien.

Striderna i de södra utkanterna av staden, som pågått i över sex veckor, har intensifierats och är de tyngsta sedan den 6 maj. Ljudet av tung artillerield hörs i Tripoli och GNA-trogna styrkor sägs avancera två–tre kilometer på slagfältet.

GNA-talespersonen Moustafa al-Mejii säger att stridsflygplan stödjer markstyrkornas framryckning.

Enligt de senaste uppgifterna från FN har 510 människor dödats och 2 467 skadats sedan den 4 april.