Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres. Arkivbild. Bild: Michael Sohn
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres. Arkivbild. Bild: Michael Sohn

FN befarar humanitär kris i Afghanistan – samlar in pengar

Talibanernas maktövertagande i Afghanistan kan orsaka en humanitär kris i landet. Det varnar Förenta Nationerna för, som nu försöker samla ihop drygt 5,2 miljarder kronor i bistånd.

Enligt Reuters har FN kallat till en biståndskonferens i Genève under måndagen i hopp om att kunna samla in 600 miljoner dollar, eller drygt 5,2 miljarder kronor, att använda som bistånd till den afghanska befolkningen.

Organisationen befarar att det rådande läget i landet kan förvärra situationen för dess invånare, som redan innan maktövertagandet levde under svåra förhållanden.

Då var drygt 18 miljoner människor – ungefär hälften av Afghanistans befolkning – beroende av bistånd. Den siffran ser ut att stiga, delvis på grund av fattigdom men också då bistånd tidigare riktat mot det förra, demokratiska styret nu har sinat i samband med talibanernas intåg.

LÄS MER: Talibanregim möts av misstro från väst

LÄS MER: Linde: "Behöver samtala med talibanerna"

Generalsekreteraren: ”Kan inte ens betala löner”

Initiativet kommer samtidigt som FN blöder ekonomiskt, något organisationens generalsekreterare Antonio Guterres uttryckte inför reportrar i fredags.

– Just nu kan FN inte ens betala löner till sina egna medarbetare, sade Guterres enligt Reuters.

Förutom just Guterres skriver Reuters att konferensen kommer gästas av Internationella Röda Korsets Peter Maurer samt ett dussintal regeringsföreträdare från flera länder, däribland tyska utrikesministern Heiko Maas.

LÄS MER: Så ska Afghanistanbiståndet hamna rätt

Afghaner i väntan på att få ta ut pengar utanför en bank i Kabul. Enligt WFP saknar 93 procent tillgång till en hälsosam kost, till stor del på grund av fattigdom. Bild: Bernat Armangue
Afghaner i väntan på att få ta ut pengar utanför en bank i Kabul. Enligt WFP saknar 93 procent tillgång till en hälsosam kost, till stor del på grund av fattigdom. Bild: Bernat Armangue

”Vi bokstavligen tigger”

Drygt en tredjedel av biståndspengarna organisationen ämnar använda kommer gå till Världslivsmedelprogrammet (WFP), som är ett organ inom FN. I en enkätundersökning utförd av WFP i år uppgav 93 procent av de afghaner som tillfrågats att de inte har tillgång till hälsosam kost, till stor del på grund av att de saknar tillgång till pengar.

– Det är nu en kamp mot klockan att leverera livsnödvändig hjälp till det afghanska folket, sade WFP:s biträdande regionala direktör Anthea Webb enligt Reuters.

– Vi bokstavligen tigger och lånar för att kunna undvika att våra förnödenhetslager tar slut, tillade hon i sitt tal.

LÄS MER: Sida ger 70 miljoner till Afghanistan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.