Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En person som dödades i måndagens attack mot en afghansk boskapsmarknad transporteras från platsen. Bild: Abdul Khaliq/AP/TT
En person som dödades i måndagens attack mot en afghansk boskapsmarknad transporteras från platsen. Bild: Abdul Khaliq/AP/TT

FN: Afghanistans armé bakom attacken

Det var regeringsstyrkor som låg bakom måndagens granatbeskjutning mot en boskapsmarknad i den sydliga afghanska provinsen Helmand, där minst 23 civila dödades, enligt FN:s stödmission för Afghanistan (UNAMA).

"Flera trovärdiga källor hävdar att den afghanska armén avfyrade dödlig granateld som svar på eldgivning från talibanerna, men missade målet", skriver FN-organet på Twitter.

Då granaterna slog ned fanns hundratals personer från omkringliggande byar på platsen för att handla med får och getter. Den afghanska armén lade omedelbart skulden på talibanrörelsen och landets president Ashraf Ghani brännmärkte händelsen som en "terrorattack". Talibanerna anklagade å sin sida regeringen.

UNAMA rekommenderar regeringen att tillsätta en oberoende utredning av händelsen samt uppmanar både armén och talibanrörelsen att sluta strida i civila områden.