Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rök och spillror som faller till marken i östra Ghouta efter ett flyganfall i november i år.

FN: 500 personer måste evakueras från Ghouta

Situationen i östra Ghouta utanför Damaskus har utvecklats till en akut humanitär kris. 500 människor, varav 167 är barn, måste evakueras från området, anser FN:s chef för humanitära insatser i Syrien. Nu måste världssamfundet agera.

Enligt Jan Egeland, chef för FN:s humanitära insatser i Syrien, är Ghouta "centrum för lidandet i Syrien". Nio personer har dött under de senaste veckorna medan man väntat på tillåtelse från den syriska regimen att flytta sjuka och skadade ur det rebellkontrollerade området. Ryssland, Iran, tillsammans med USA och Frankrike har utlovat hjälp.

- Det vore otroligt om de inte kan ordna en enkel evakuering av framförallt kvinnor och barn 40 minuter från Damaskus, säger Egeland under en presskonferens i Genève och tillägger:

- Vi är redo, vi kan hantera säkerheten, vi har alla verktyg tillgängliga. Allt vi behöver är ett grönt ljus.

Rebellkontrollerade östra Ghouta, som sträcker sig från Damaskus östra förorter och ut på landsbygden, har stått under regimens belägring sedan 2013, vilket lett till att priserna stigit så mycket att många inte har råd att köpa mat.

Under de senaste två månaderna har ett samarbete mellan FN och Röda Korset resulterat i att nödhjälpsändningar bestående av lastbilar med mat och medicin nått fram till uppåt 68 000 av de 400 000 civila som är fångade i regionen.