Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En konvoj med Röda Korsets fordon på väg mot östra Ghouta i Syrien den 5 mars. Arkivbild.

FN: Östra Ghouta helvetet på jorden för barn

FN:s barnfond Unicef kallar den krigshärjade rebellenklaven östra Ghouta utanför Damaskus för "helvetet på jorden" för barn. Ytterligare en busskonvoj med nödhjälp till invånarna i området som planerade att åka in under torsdagen fick skjutas upp.

- Konvojen i dag skjuts upp eftersom situationen på marken utvecklas. Det gör att vi under omständigheterna inte har möjlighet att utföra insatsen, säger Ingy Sedky, talesperson för Internationella rödakorskommittén.

Den syriska militären har tillsammans med det ryska flygvapnet och allierad milis genomfört en flygbombningskampanj sedan den 18 februari – den mest omfattande sedan belägringen av regionen 2013. Nyligen inleddes en markoffensiv, där städer och byar fallit och den syriska regeringen har lyckats ta kontroll över omkring halva östra Ghouta från rebellgrupperna. Området är på väg att delas i två fickor som är isolerade från varandra.

"Helvetet på jorden"

Jens Lærke, talesperson för FN:s kontor för humanitära frågor (OCHA), bekräftar att inga lastbilar kunde åka in på torsdagen.

- De syriska myndigheterna godkände inte att konvojen körde in på grund av säkerhetsskäl.

Omkring 400 00 civila tros befinna sig i området, enligt FN:s beräkningar. Förhållandena i östra Ghouta beskrivs som fruktansvärda med brist på livsmedel, rent vatten, andra förnödenheter och sjukvård.

Henrietta Fore, chef för Unicef, kallar området för "helvetet på jorden" för barnen.

- Bombandet är nästan oupphörligt och mängden våld innebär att barnen ser våldet, ser dödandet, lemlästandet. Och nu är det brist på vatten och mat, så sjukdomarna kommer, säger Fore till Reuters.

Enligt en internationell sjukvårdsorganisation har sannolikt kemiska vapen använts i östra Ghouta på onsdagen.

"Napalm och fosfor"

Den franske läkaren Raphaël Pitti som arbetar på UOSSM – en sammanslutning av flera medicinska internationella organisationer – säger att 124 personer i området fick andningsproblem under dagen.

- Jag har fått information om att robotar som innehöll klor har avlossats, liksom om ett större och ihållande angrepp med artilleri och bomber med napalm och fosfor, säger Pitti.

Sedan den senaste offensiven inleddes har drygt 900 civila dödats, många av dem barn, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien.

FN har krävt att civila ska kunna lämna enklaven. Den syriska regimen hävdar att de civila hålls kvar som mänskliga sköldar av olika rebellgrupper som hotar att döda dem om de försöker lämna östra Ghouta.