Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Susan Walsh

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Flynns uppgörelse ett hårt slag mot Trump

Michael Flynn slipper fängelse. Han får strafflindring för att han samarbetar med Rysslandsutredningen. Det är ett hårt slag mot Donald Trump som också fått problem med mordet på Jamal Khashoggi.

Michael Flynn var en av Trumps närmaste medarbetare under valrörelsen. Flynn skanderade ”lås in henne” om Hillary Clinton på alla möten där han deltog. Flynn hade en spikrak militär karriär men tvingades lämna en hög post inom den militära säkerhetstjänsten 2014 efter uppgifter – som inte bekräftats officiellt – om att han haft olämplig kontakt med en rysk kvinna. Flynns närhet till Ryssland bekräftas av bilder där han placerats vid den ryske presidenten Vladimir Putin under en middag och efter en serie möten med den dåvarande ryske ambassadören i Washington.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Flynn belönades efter valet av Trump med den mäktiga positionen som USA:s nationella säkerhetsrådgivare. Men han avskedades efter bara ett par veckor sedan det avslöjats att han ljugit om sina Rysslandskontakter både för FBI och för vicepresident Mike Pence.

Erkände att han ljög

Robert Mueller och hans Rysslandsutredning intresserade sig tidigt för Michael Flynn. För ett år sedan togs Flynn in till förhör och erkände att han inte talat sanning. Sedan dess har han uppenbarligen samarbetat mycket nära med Muellers utredning och har vid 19 tillfällen försett den med ingående muntlig information, omfattande skriftlig dokumentation och uppgifter om ekonomiska transaktioner.

Exakt vad Flynn bidragit med är oklart eftersom Mueller inte går in på några detaljer. Men budskapet är tydligt, att ett kommande åtal mot Flynn inte bör innefatta fängelsestraff. Signalen till andra som utreds är att de kan förvänta sig strafflindring om de samarbetar med utredningen och att de inte behöver förlita sig på att Donald Trump benådar dem vid fällande dom.

Bidrar till utredningen

Mueller skriver i ett uttalande att Flynns bidrag till utredningen är betydande. Mueller lägger pussel där varje bit är en del av helheten som kan komma att snärja i första hand Trumps svärson Jared Kushner och sonen Donald Trump jr och i ett något längre perspektiv kanske också presidenten.

Den övergripande frågan är om – och i så fall på vilket sätt – Trumpkampanjen hade kontakter med Ryssland för att den vägen allvarligt kunna skada Hillary Clinton.

Trump ropade själv på sina valmöten att han önskade att Ryssland skulle göra vad som gick.

– Ryssland om ni lyssnar, hacka Hillary Clintons mejl.

När det demokratiska partiets kampanjstab hackades läcktes materialet ut via Julian Assanges Wikileaks.

– Jag älskar Wikileaks, försäkrade Trump.

Besvärande för Trump

Trump har därmed satt sökarljuset på sig själv. Det faktum att ryssar – som påstod att de hade negativ information om Clinton – bjöds in till Trump tower för möte med Donald jr och Jared Kushner är också besvärande för Trumpfamiljen.

Donald Trump har hållit en förhållandevis låg profil efter Muellers offentliggörande, antagligen av respekt för statsbegravningen igår i Washington av George HW Bush. Hela den tidigare amerikanska eliten fanns på plats, inklusive de tre tidigare demokratiska presidenterna Jimmy Carter, Bill Clinton och Barack Obama, liksom Donald Trump.

Men det är inte bara att Robert Mueller snävar in sin utredning kring Trump som ger anledning till oro i Vita huset. Republikanska senatorer gör nu gemensam sak med det demokratiska och kräver att administrationen går till botten med mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi, som hade uppehållstillstånd i USA och skrev i Washington Post.

Vill inte ha sanktioner

Varningssignalen till Trump kunde inte vara allvarligare eftersom senatorn Lindsey Graham leder det republikanska kravet att mordet inte får sopas under mattan. Graham är en av Trumps mest lojala uppställare men i det här fallet är Graham stenhård. Efter en lång föredragning av CIA-chefen Gina Haspel, inför en mindre grupp senatorer, anklagade Graham den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman, MBS, för att ha beordrat mordet och följt utvecklingen i realtid. Graham tillhör dem som vill se sanktioner mot Saudiarabien och inställda vapenleveranser.

Donald Trump har sagt att MBS kan vara inblandad eller också inte. Trump vill inte ha sanktioner mot Saudiarabien och kan lägga in veto mot beslut som fattas i kongressen.

Michael Flynn slipper fängelse. Han får strafflindring för att han sam- arbetar med Rysslandsutredningen. Det är ett hårt slag mot Donald Trump som också fått problem med mordet på Jamal Khashoggi.

Flynns uppgörelse ett slag mot Trump

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.