Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

President Trumps tidigare säkerhetsrådgivare Michael Flynn. Arkivbild.

Flynn om Gülenuppgifterna: Falska

Planerade Michael Flynn att gripa predikanten Fethullah Gülen i utbyte mot miljontals dollar? Den tidigare säkerhetsrådgivaren förnekar detta bestämt.

The Wall Street Journal rapporterar att den särskilde åklagaren Robert Mueller undersöker om Flynn tillsammans med sin son försökt iscensätta en utlämning av den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans motståndare Fethullah Gülen från USA till Turkiet, i utbyte mot miljontals dollar.

Tidningen hänvisar till källor i utredningen. Även NBC har tidigare i veckan rapporterat om detta.

Muellers medarbetare utreder enligt uppgifterna om Flynn träffade högt uppsatta turkiska tjänstemän veckorna före Trumps presidentinstallation i januari för en uppgörelse där Flynn skulle få betalt för att bistå Turkiet medan han ingick i Trumpstaben.

Uppgifter finns om att Flynn skulle ordna så att Gülen med ett privatplan kunde föras från bostaden i Pennsylvania till fängelseön Imrali i Turkiet.

"Gränsen nådd"

Hans advokat Robert Kelner förnekar bestämt medieuppgifterna och kallar dem "upprörande" och "falska".

Han säger att de tidigare, av respekt för de olika utredningarna kring Trumpkampanjen, valt att inte kommentera olika uppgifter men att fredagens rapportering nått en gräns.

"Dagens påståenden om general Flynn, allt från kidnappning till bestickning, är så upprörande och skadliga att vi måste göra ett undantag från vår regel: de är falska", skriver han i ett uttalande.

Enligt WSJ har FBI hört åtminstone fyra personer om ett möte i december mellan Flynn och representanter för den turkiska regeringen där planer på möjligheterna att föra Gülen till Turkiet diskuterades.

Fick sparken

Fethullah Gülen befinner sig i exil i USA. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anklagar honom för att ligga bakom kuppförsöket i juli 2016 och vill ha honom utlämnad till Ankara.

Muellerutredningen rör egentigen Rysslands inblandning i presidentvalet

Flynn fick sparken av president Donald Trump efter bara 24 dagar på posten som säkerhetsrådgivare efter att ha ljugit för vicepresident Mike Pence om sina kontakter med den ryske USA-ambassadören Sergej Kisljak.