Flynn nekas immunitet i rysshärvan

Donald Trumps tidigare säkerhetsrådgivare Michael Flynn vill vittna om sina ryska kontakter – om han slipper åtal. Presidenten är för åtalsfrihet. Men ett senatsutskott vägrar Flynn immunitet, enligt NBC News.

ANNONS
|

- Ingen förnuftig person... skulle gå med på att låta sig frågas ut i en så extremt politiserad, häxjakts-präglad miljö utan försäkringar om att inget orättvist åtal kommer att väckas, säger Flynn­s advokat Robert Kelner till The Wall Street Journal.

Enligt tidningen har Flynns erbjudande att vittna framförts till kongressens båda underrättelseutskott samt till den nationella polisen FBI.

ANNONS

Senatens underrättelseutskott säger nej till att ge Flynn åtalsfrihet, rapporterar NBC News som stöder sig på två kongresskällor. Immunitet finns "inte på bordet", säger en av källorna till tv-kanalen.

Trump å sin sida twittrade att Flynn gör rätt som begär immunitet. Enligt Vita husets talesperson Sean Spicer finns ingen fruktan för vad Flynn skulle kunna avslöja.

Intrasslad härva

Så växer alltså härvan om Rysslands påverkan på fjolårets valrörelse i USA och Moskvas eventuella band till Trumps stab.

Den kontroversielle tidigare generallöjtnanten Flynn tvingades avgå i mitten av februari, efter en historisk kort sejour som Trumps nationelle säkerhetsrådgivare. Detta sedan det framkommit att han inte sagt hela sanningen till vice president Mike Pence om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör.

Redan tidigare hade Flynn, som varit chef för den militära underrättelsetjänsten DIA, ifrågasatts för andra ryska mellanhavanden.

Uppgifterna är känsliga eftersom kongressens två underrättelseutskott samt FBI är särskilt intresserade av om ryska hackare agerat i maskopi med Trumpkampanjen.

Giftig stämning

Att Flynn säger sig vara villig att vittna mot garantier om immunitet kan tyda på att han faktiskt har något att berätta. Men det kan också tolkas som att han känner av den giftiga stämningen i Washington DC och vill vidta alla försiktighetsåtgärder.

Senaten har lovat att "aggressivt" söka svaren i Rysslandshärvan, medan republikaner och demokrater i representanthusets underrättelseutskott nu bråkar öppet med varandra om frågan. Parallellt med utredningarna har Trump kommit med uppseendeväckande anklagelser om att företrädaren Barack Obama beordrade avlyssning av honom i Trump Tower.

ANNONS
TT

Fakta: Michael Flynn

Född i Rhode Island 1958. Var registrerad demokrat men ställde sig tidigt bakom republikanen Donald Trumps presidentkampanj och gav honom råd under valrörelsen.

Pensionerad generallöjtnant och tidigare chef för den militära underrättelseorganisationen DIA. Har verkat på fältet i Irak och Afghanistan.

Kontroversiell då han hållit välbetalda tal i Ryssland och uttryckt sig islamofobiskt. Liksom Trump är Flynn en ivrig twittrare. I fjol skrev han bland annat att "rädslan för muslimer är rationell" och enligt The New York Times har han övertygat Trump om att USA befinner sig i ett världskrig mot "militanta islamister". Uppgifter om kopplingar mellan Turkiets regering och Flynns konsultbolag har också cirkulerat.

I fjol somras, på Republikanernas partikonvent, höll Flynn ett eldigt tal där han anklagade demokraten och förre utrikesministern Hillary Clinton för hennes hantering av hemlig information då hon använt en privat e-postserver. Flynn har också haft problem med hemligstämplade uppgifter och utretts inom försvaret för att ha delat hemligheter med främmande makt.

Fakta: Trump och Ryssland

Frågan om Trumpstabens kontakter med Ryssland är delikat av flera skäl. USA:s underrättelsetjänster har pekat ut ryska hackare för deras inblandning i fjolårets valrörelse och många undrar om det var till presidentens fördel. I dagsläget pågår flera utredningar, både i kongressen och i olika underrättelsetjänsters regi.

Under valrörelsen uttryckte Trump beundran för Rysslands president Vladimir Putin. Han har nu tillsatt en förhållandevis ryssvänlig stab, exempelvis har utrikesminister Rex Tillerson varit vän med Putin i många år. Trumps nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn, som haft uppdrag i Moskva, tvingades dock avgå sedan han inte sagt hela sanningen till vicepresidenten om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör.

Samtidigt har de rysk-amerikanska relationerna de senaste åren varit mycket kyliga, bland annat i ljuset av Rysslands inblandning i Ukrainakonflikten och annektering av Krim samt de sanktioner som följde på annekteringen.

ANNONS