Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Michael Flynn, tidigare säkerhetsrådgivare till USA:s president Donald Trump anländer till domstolen.

Flynn fortsätter samarbeta – domen skjuts upp

Domaren gick hårt ut mot Michael Flynn och hotade med tuffare straff om han inte fortsätter att samarbeta med åklagare. Den tidigare nationelle säkerhetsrådgivaren svarade med att be om att få domen uppskjuten – vilket beviljades.

- Jag kan inte dölja min avsky, mitt förakt, sade domare Emmet Sullivan om anklagelserna mot Flynn under vad som väntades vara slutförhandlingen i domstolen i Washington DC på tisdagen.

Fallet har koppling till den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning om rysk påverkan på valrörelsen 2016. Flynn är den ende av president Donald Trumps medarbetare som har erkänt sig skyldig till ett brott som har koppling till Muellers utredning.

Ljög för FBI

Flynn nekade i ett FBI-förhör till att ha diskuterat amerikanska sanktioner mot Ryssland med landets dåvarande USA-ambassadör Sergej Kisljak, men det kom senare fram att han faktiskt hade gjort det.

- Det är ett väldigt allvarligt brott, sade Sullivan om att Flynn ljugit för FBI, enligt amerikanska medier.

Han frågade också åklagarna, möjligen retoriskt, om de övervägt att åtala den före detta säkerhetsrådgivaren för högförräderi.

Flynns lobbyarbete för Turkiet innan han tillträdde i Trumpadministrationen – något han inte åtalats för men som ansetts kontroversiellt och möjligen olagligt – fördömdes också i hårda ordalag.

- Jag påstår att du sålt ut ditt land, sade domaren enligt The Wall Street Journal.

Hätsk ton

Kanske var den hätska tonen en taktik att få Flynn att medverka i större utsträckning i utredningar med kopplingar till honom. För Sullivan erbjöd honom chansen att skjuta upp domen, för att fortsätta samarbeta med åklagare.

- Jag har en känsla av att straffet som utdöms i dag kanske inte blir samma dom som du kommer att få efter att ha avslutat samarbetet, sade Sullivan enligt CNBC.

Flynns advokater bad då om att få skjuta upp domen, vilket godkändes.

Flera bedömare förvånades över domarens hårda ton. Enligt Mueller har Flynn samarbetat med utredningen, och åklagaren har bett domaren om att Flynn ska slippa fängelsestraff.

Har erkänt

Flynn har erkänt sig skyldig och ber om villkorlig dom i högst ett år och samhällstjänst. Flynns advokat har också bett domaren att inte gå för hårt åt Flynn, då ingen berättade för honom att det var ett brott att ljuga för FBI innan förhöret.

Just det argumentet gav åklagare Robert Mueller dock inte mycket för.

"En sittande nationell säkerhetsrådgivare, före detta chef för en underrättelseorganisation, pensionerad generallöjtnant och krigsveteran sedan 33 år vet att han inte ska ljuga för federala agenter", skrev Mueller i en inlaga till rätten.