Gränsen mellan Ungern och Serbien. Förhållandena här beskrivs som usla. Bild: Sofia Eriksson/TT
Gränsen mellan Ungern och Serbien. Förhållandena här beskrivs som usla. Bild: Sofia Eriksson/TT

Flyktingar ska spärras in i gränsläger

Flyktingar kommer stängas in i gränsläger medan de väntar på besked om uppehållstillstånd, enligt en ny lag i Ungern. - EU-kommission borde inte stå tysta när Ungern hånar asylsökandes rättigheter, säger Benhamin Ward på Human Rights Watch.

ANNONS
|

Alla asylsökande i Ungern kommer att flyttas till gränsläger som ska byggas upp av containrar, enligt en lag som nu klubbats igenom i Ungerska parlamentet. De kommer själva att få bekosta sitt uppehålle i lägren, skriverIndependent.

Viktor Orban, Ungerns premiärminister, säger att landet bara kan lita på sig själv när det kommer till frågor om landets säkerhet. Han har tidigare också kallat immigrationen ett hot mot Europa.

Många flyktingar kommer till Ungern från Serbien och den nyss godkända lagen är ett sätt att pressa tillbaka dessa till gränsen mellan länderna. Just nu väntar runt 7000 asylsökande på att korsa gränsen. De humanitära förhållandena är usla, skriverIndependent.

ANNONS

- Att tvinga asylsökande som redan är i Ungern tillbaka till den serbiska sidan av taggtrådsstängslet är grymt och meninglöst, säger Benjamin Ward på Human Rights Watch.

Den nya lagen innebär också att alla ansökningar om uppehållstillstånd automatiskt kommer att avslås för dem som kommit in i Ungern genom Serbien eller ett annat "säkert land".

- Vi har just nu ingen kommentar men vi skatitta igenom lagen när ungerska myndigheter har informerat oss, säger en presstalesman för EU-kommissionen till Independent.

ANNONS