Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Barn gråter när människor köar till en bil där mat delas ut till de som i dagar väntat på att få resa vidare vid Keletistationen i Budapest.

Flyktingar ska bussas till gränsen

De drömmer om en enkelbiljett vidare norrut i Europa. Men efter att ha suttit fast på tågstationer i Ungern växer desperationen hos människorna som redan tvingats genomlida krigets fasor. I hundratal går de västerut - men ungerska regeringen uppger nu att bussar ska börja köra flyktingar till den österrikiska gränsen.

De närmaste timmarna ska bussar skickas och erbjuda migranter att bli körda till den österrikiska gränsen, sade premiärminister Viktor Orbáns stabschef Janos Lazar sent på fredagskvällen. Bussarna ska hämta de tusentals som väntar vid tågstationen i Budapest, de cirka 1 200 som går till fots längs motorvägen mot Österrike samt cirka 300 som går längs järnvägsspåret från staden Bicske.

-Det innebär inte automatiskt att de kan lämna landet. Vi väntar på den österrikiska regeringens reaktion, sade Lazar vid en presskonferens.

De migranter som finns i läger i Ungern kommer inte att köras till gränsen, uppger en regeringstalesperson för Reuters.

Tidigare under dagen var syriern Majid Hassan en av dem som vandrade västerut. Tillsammans med sin familj, alla från syriska Idlib, vandrade 23-årige Hassan längs motorvägen M1 väster om Budapest, i obarmhärtig hetta och med luften fylld av stinkande avgaser. Familjen har siktet inställt på Tyskland. Efter fem dagar i kaoset på stationen i Budapest fick de nog.

-Vi ska gå hela natten, hela veckan om det krävs. Allt är bättre än att stanna på stationen, säger Majid Hassan till TT.

Längtar efter dusch

Hans svägerska intygar att situationen varit särskilt svår för kvinnor och barn. Och utefter motorvägen är det jobbigt att ta sig fram med barnen som är två och sex år gamla. En bit framför gick en större grupp med hundratals flyktingar, omgivna av poliser och journalister. I täten höll någon en EU-flagga.

Keletistationen i Budapest är ett av den europeiska flyktingkatastrofens epicentrum. Förtvivlade barn tröstas av hålögda mammor, stanken av urin som obevekligt tränger sig på och överallt människor som riskerat allt för en chans till en framtid, i Europa. Ungerska myndigheter har de senaste dagarna hindrat migranter från att gå ombord på tåg mot Österrike och Tyskland, och tusentals flyktingar har tillbringat dagar på stationen utan att kunna resa i väg.

Några städare försöker hålla ordning, sopar förstrött när andan faller på. 32-åriga Kochar, från de kurdiska delarna av Irak, slänger åt dem sitt tomma cigarettpaket. Han har tröttnat på att befinna sig bland skräpet. Just nu längtar han allra mest efter en dusch.

-Jag har varit här i fyra dagar, men har åldrats fyra år, säger han och stryker över skäggstubben.

Till Sverige

Kochar hoppas ta sig till Österrike, och sedan vidare till sin syster i Sverige, men eftersom han inte kommer med något tåg tänker han ta hjälp av en syrisk människosmugglare. Han är rädd för att hamna i ungerskt flyktingläger och försöker undvika att lämna några byråkratiska spår efter sig. Priset för en resa i lastbil till Wien är 600 euro.

-Jag hörde om dem som dog, men jag har inget val. Jag vet inte annars vad jag ska göra.

Den syriske läraren Walid al-Zoeba beskriver sin situation som hopplös. Han har, tillsammans med en grupp vänner, varit på stationen i fyra dagar utan att komma i väg.

-Vi väntar på ett bra beslut från EU. Vi vill att de ska bestämma sig för att ta emot oss, att de säger "välkommen". Vi har flytt från kemvapen. Från krig. Från förtryck. Vi vill inte dö, våra barn har lika mycket rätt att leva som alla andra.

En omkom

Walid al-Zoeba hade köpt biljetter till tåget som stoppades i Bicske, väster om Budapest i torsdags, men blev misstänksam och klev aldrig ombord. Dramatiska scener utspelade sig när polisen klev upp på perrongen och försökte tvinga migranterna att kliva av och åka till ett närliggande flyktingläger. Enligt Reuters försökte människor ta sig ut från lägret.

När TT kom till tågstationen i Bicske på fredagen stod tåget fortfarande kvar på perrongen, nästan helt skymt mellan två godståg. Under eftermiddagen gick tårgasutrustad kravallpolis in i tåget och tog med sig passagerare till bussar som sedan körde mot flyktinglägret.

Migranterna ombord ska ha sagt till polis att kvinnor och barn i deras grupp kommer att börja gå till fots till Tyskland på lördagen om tåget inte får rulla vidare.

En pakistansk man omkom när omkring 350 migranter försökte ta sig från järnvägstationen i Bicske. Enligt ungersk tv ska mannen ha snavat och slagit huvudet mot spåren.