Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Flyktingar blev av med 100 000 kronor

För första gången någonsin har dansk polis tillämpat den kontroversiella lagen som bland annat möjliggör konfiskering av asylsökandes tillgångar.

Det var Köpenhamnspolisen som under onsdagskvällen konfiskerade 79 600 danska kronor, motsvarande 100 700 svenska kronor, av fem asylsökande som försökte komma in i Danmark med falska resehandlingar på flygplatsen i Köpenhamn, det skriver danska BT

Personerna, tre män och två kvinnor, greps och visiterades och det var då polisen upptäckte att de hade stora summor dollar och euro på sig, totalt motsvarande 129 600 danska kronor. De asylsökande fick behålla 10 000 kronor var medan resterande togs av polisen. Nu ska deras asylansökningar behandlas av Migrationsverket.

Invandrings- och integrationsministern Inger Støjberg (V), som ligger bakom det kontroversiella lagförslaget, anser att den beslagtagna summan visar på att det finns ett behov för en sådan här lag. Pengarna kommer att användas för att finansiera de asylsökandes vistelse i Danmark.

- Det är enligt min mening helt rimligt att du måste betala för att klara dig själv när du kommer hit som asylsökande. Det visar att det finns goda skäl till varför vi introducerade lagen, säger Inger Støjberg till Ekstrabladet.

Hon påpekar dock att den här lagen inte hindrar asylsökande från att ha stora summor i utländska bankkonton. Det är endast kontanter som de danska myndigheterna kan ta.

Enligt danska rikspolisstyrelsen var det här första gången som dansk polis tillämpade lagen som gick igenom i februari tidigare i år. Lagen gör det bland annat möjligt för myndigheterna att beslagta stora mängder kontanter och värdeföremål från flyktingar för att bekosta deras uppehälle.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.