Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
SERBIEN/ÖSTERRIKE 20150920

Flykten blev deras bröllopsresa

Alla vet var flykten ska sluta - men rutten till drömdestinationen i Europa är oviss och i ständig förändring. Silvia och Antony Daoud påbörjade flykten från krigets bomber genom att gifta sig. Men bröllopsresan kantas av en snårig och farlig väg.

Åttio gäster var inbjudna när Silvia fick sin Antony den 18 augusti i Syrien. Fem dagar senare började smekmånaden - en flykt från regnande bomber med hopp om en tryggare vardag.

-Vårt land har förstörts av allt krig. Det var dags att lämna, säger Antony Daoud till TT:s utsände i Slovenska gränsorten Å entilj.

Paret packade ryggsäckarna och begav sig iväg med siktet inställt på Tyskland. När resan startade var rutten till norra Europa ganska given. Från Turkiet till Grekland. Vidare mot Makedonien och norrut. Till Serbien och därefter passera Ungern.

Men snart spreds rykten om en ny flyktväg genom Slovenien, via Kroatien, till Österrike. Alla barn och vuxna på flykt blev nämligen tvungna att söka alternativ när tårgasattacker fick ögon att svida vid den igenbommade gränsen mellan Serbien och Ungern.

-Vissa korsade Ungern i alla fall. Men vi tar inga farliga och illegala vägar under vår flykt. I stället följde vi efter de många andra som begav sig mot Kroatien, säger Antony Daoud.

Nytt tältläger

Ett par hundra meter norr om den slovensk-österrikiska gränsen vid österrikiska Spielfeld viftar Röda Korsets flagga ovanför ett av trettiotalet plasttält. För knappt en vecka sedan behövdes inte ett enda. Men när flyktingarna bytte kurs blev volontärerna blixtinkallade.

-I torsdags fick vi ett samtal om att flyktingar kommer inom två timmar. Då började vi bygga upp hjälpstationen och blev klara inom sex timmar, säger volontären Michael Krasser.

Sedan dess har flera hundra flyktingar kommit till Röda Korsets center i Spielfeld varje dag. Men tusentals människor - omkring 13 000 bara i lördags - kommer till Österrike dagligen. Vägarna är många. Nu kör bussar i skytteltrafik från olika gränsstationer till bland annat Graz och Wien.

Nyheten om att Ungern åter öppnar upp den största gränsövergången mot Serbien gör Michael Krasser försiktigt positiv.

-Men vem vet om flyktingarna kan ta sig igenom Ungern och vidare mot till exempel Österrike? De kommande dagarna får vi se hur rutten utvecklar sig.

Rekommenderar ingen

En afghansk familj kom till lägret för några timmar sedan. Pappa Mohammed Zabin berättar också om frustrationen när gränsen till Ungern var stängd.

-Vi hade gått och gått. Till slut såg vi äntligen gränsen, men insåg snabbt att den var stängd och att situationen var farlig. Det var bara att gå vidare till Kroatien. Hålla hoppet uppe.

Han beskriver flykten som mycket svårare än han någonsin kunnat föreställa sig, inte minst med en fyraårig pojke i famnen eller handen.

-Många vänner och släktingar säger att de också ska komma. Men jag avråder dem, det har varit väldigt tufft.

De farligaste passagerna är avklarade för såväl familjen från Afghanistan som det nygifta paret från Syrien. Avståndet till slutdestinationen är inte längre så långt.

Mohammed Zabin siktar på att bygga en ny vardag i Frankrike.

-Jag tror att Tyskland börjar bli fullt nu. Angela Merkel har ju bjudit in väldigt många.

Bröllopsparet Silvia och Antony håller varandras händer när de passerar gränsen till Österrike. För dem är det fortfarande Tyskland som gäller.

Bild: John Alexander Sahlin/TT
Bild: John Alexander Sahlin/TT