Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Så här ser annonsen ut som visas på Istanbuls flygplats.

Flygplatsannons varnar för resor till Sverige

"Resevarning! Visste du att Sverige har flest våldtäktsfall i världen?", så lyder texten på engelska som nu pryder den internationella flygplatsen i Istanbul i Turkiet.

Reklamannonsen varnar för resor till Sverige, det rapporterar den turkiska dagstidningen Daily Sabah. Annonsen har skapats utifrån en publicering i den turkiska dagstidningen Günes som skrivit en lång artikel om våldtäktsstatistiken i Sverige, enligt Daily Sabah. 

Det ska vara på initiativ av själva flygplatsen som man valt att visa denna annons. Den är en slags hämnd mot Sverige efter att utrikesminister Margot Wallströms kritiserat landet i söndags. Det rapporterar den turkiska tidningen Yeni Safak.

Wallströms uttalanden följde på rapporter i svenska medier om att Turkiet ska avkriminalisera sex med barn. Det handlade om en formulering från Turkiets författningsdomstol om att begreppet samtycke bör kunna användas även vid fall med barn mellan 12 och 15 år.

 

Hashtaggen trendar på Twitter

Nu har hashtaggen #DontTravelToSweden blivit allt mer populär i sociala medier. Den betyder alltså "Res inte till Sverige" och just nu är den en av de mest populära på Twitter. Vid klockan 17 på fredagen hade nästan 50 000 personer twittrat under hashtaggen.

– #DontTravelToSweden skäms på er Sverige, skriver Ufuk Başdağ på Twitter.

–  RESEVARNING! Visste du att Sverige har den högsta andelen våldtäkter i världen? #DontTravelToSweden, skriver användaren Atmacaerol på Twitter.

 

Turkiet kritiserar Wallströms uttalanden

Turkiets utrikesminister Çavuşoğlu kritiserar Wallströms uttalande och säger, i motsats till sin svenska motsvarighet, att Turkiet vidtar åtgärder mot barnmisshandel. Han tillade att han kommer att ringa upp henne och berätta för henne att Turkiet blir illa berört av sådana uttalanden. Çavuşoğlu tillade att Turkiet accepterar kritik, men lögner och förtal bör inte förväxlas med kritik. Den turkiska utrikesministern menar att dessa anmärkningar återspeglar den ökande islamofobin och anti-turkiska känslan i Europa.

– Det är en skandal för en utrikesminister för att skriva en sådan tweet baserat på falska nyheter eller spekulation, säger Turkiets utrikesminister Çavuşoğlu till Daily Sabah.

Den turkiska brottsbalken klassificerar sexuell aktivitet med personer under 18 år som inte kan förstå den rättsliga innebörden och konsekvenserna av sådana åtgärder som sexuella övergrepp mot barn.

 

"Besvärligt att det sprids felaktiga uppgifter om Sverige"

Margot Wallström vill inte uttala sig om den febrila aktivitet som nu pågår i sociala medier till följd av hennes uttalande. Utrikesministerns presstjänst hänvisar frågan till UD.

– Vi kan konstatera att det inte är första gången ett rykte om våldtäkter i Sverige sprids. Nu är det vår ambassad i Ankaras uppgift att informera om hur det ligger till, säger Johan Tegel på UD:s presstjänst.

Vad menar du?

– När det kommer ut rykten som dessa, i det här fallet våldtäkter i Sverige, så berättar vi hur det ligger till. Det går inte att jämföra statistik mellan länder. Det är det som det handlar om i det här fallet.

Bekymras ni av det här?

– Det är klart att det är besvärligt att det sprids felaktiga uppgifter om Sverige men det är också därför vi har ambassader som kan berätta hur det ligger till. Jag vill inte spekulera i om det här kan skada Sverige på något sätt, avslutar Johan Tegel på UD:s presstjänst.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.