Flygplats och köpcentrum i Danmark evakueras efter bombhot

På måndagen evakuerades flera flygplatser och köpcentrum bland annat efter att flera bombhot inkommit. Vid 18-tiden meddelande dansk polis att man gripit en man misstänkt för att ligga bakom ett flertal av hoten.

ANNONS
|

Flygplatsen i danska Roskilde evakueras, bekräftar Västsjällandspolisen för danska TV2på måndagen. Inledningsvis ville polisen inte kommentera anledningen till evakueringen men bekräftade strax innan klockan två att det handlade om bombhot.

- Vi har ett bombhot där ute, det betyder att vi rycker ut med en del poliser för att undersöka saken, säger Carsten Andersen till Ekstra Bladet.

Vid 15-tiden på måndagen kom nya rapporter om att även Århus flygplats hade evakuerats på grund av bombhot.

Flera bombhot - på flera ställen

Även i staden Slagelse inkom ett bombhot strax efter klockan ett. Bombhotet ledde till en evakuering av köpcentretVestsjællandscentret

- Vi har också fått ett bombhot, och vi reagerar.Det finns uppenbarligenflera ställen som mottagit hot, säger Henrik Carlsen,säkerhetschef vid polisen,till Ekstra Bladet.

Vid 14-tiden evakuerades ytterligare ett köpcentrum, Ro's Torv i Roskilde,meddelade Västsjällands polis

ANNONS

- Vi blev ombedda attlämna centrumet när vi var inne i butikerna. Polisen har spärrat av alla vägar till centrumet. Det är poliser både på vägen och utanför centrumet, säger ett vittne till Ekstra Bladet.

Även i Köpenhamn har det förekommit bombhot under dagen, men polisen har valt att avfärda de.

- Det har varit flera bombhot mot flera platser, och de kommer från samma avsändare.Vi har utvärderat dem och inte ta dem på allvar, sade det centrala befälet vidKöpenhamns polisen tillTV2 Lorry.

Polisen förtegen

Även CBS, Copenhagen Business School, har mottagit ett bombhot och evakuerades därför. Elever på skolan fick ett sms om att de skulle evakueras, men kort därefter kom ytterligare ett meddelande att hotet var avblåst.

Polisen påVästsjällandber allmänheten att följa utvecklingen via sociala medier och ber människor som sitter i trafikköerna vid Roskilde att ha tålamod, men vill inte vidare kommentera hur bombhoten uttryckts.

Det är inte heller ännu bekräftat om de fyra bombhoten har något samband.

En person anhållen

På måndagseftermiddagen hade man ännu inte hittat någon skarp bomb, samtidigt meddelade dansk polis att man anhållit en person misstänkt för att ligga bakom flera av bombhoten. Detta efter en storskalig polisinsats mot en lägenhet vid 18-tiden.

- Mannen är redan känd för polisen och gripandet skedde utan någon större dramatik. Nu behövs det undersökningsarbete, och mannen väntas medverka i förhör under tisdagen, säger man i ett uttalande.

Dansk polis meddelar samtidigt att man inte kommer att kommentera ärendet något ytterligare under måndagen.

ANNONS
ANNONS