Flygplan har störtat i Iran – 66 befaras döda

Ett flygplan med 66 personer ombord har kraschat i Iran, detta rapporterar lokala medier enligt nyhetsbyrån AP. Flygbolaget bekräftade första att samtliga passagerare omkommit, men har sedan dess dragit tillbaka uppgiften och säger att det kan finnas överlevande.

ANNONS
|

Planet är ett trafikflygplan som färdades från huvudstaden Teheran till staden Yasuj i västra Iran.

Planet lämnade Mehrabad-flygplatsen i Teheran på söndagsmorgonen. En stund efter avgång försvann planet från radarn och störtade sedan i Zagrosbergen utanför staden Semirom i centrala Iran.

En presstalesperson för flygbolaget bekräftade först att samtliga passagerare omkommit i olyckan. Men sedan dess har de tagit tillbaka uppgiften och säger att det kan finnas överlevande

– Vi har fortfarande inte tillgång till platsen för kraschen, och därför kan vi inte bekräfta att alla har dött, säger en talesperson för flygbolaget Aseman airlines enligt AFP.

Enligt uppgifter ska vädret vara dåligt och i det kuperade området har räddningspersonal hittills inte lyckats ta sig till olycksplatsen. Enligt den iranska nyhetskanalen IRINN har försökt gjorts att skicka helikoptrar, men dessa har fått vända.

ANNONS

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Irna från hjälporganisationen Röda Halvmånen ska en drönare ha skickats i väg för att försöka lokalisera flygplansvraket.

Efter lång tid av internationella sanktioner har Irans kommersiella flygplansflotta åldrats och det har blivit vanligare med olyckor under de senaste åren. När atomavtalet med Iran blev klart 2015 var en viktig beståndsdel att Iran skulle kunna köpa in flygplan, vilket tidigare inte varit möjligt. Efter avtalet gjorde Aseman Airlines klart med ett köp av 30 stycken Boeing 737 MAX för 2,4 miljarder euro i juni förra året, med en option att köpa ytterligare 30, enligt AFP.

Köpet skulle dock kunna stoppas om USA:s president Donald Trump väljer att fullfölja sitt hot att införa nya sanktioner mot Iran.

Det är ännu oklart vad som ligger bakom kraschen.

ANNONS