Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett israeliskt stridsflygplan av typen F-16. Arkivbild.

Flygangrepp sedan israeliska soldater skadats

En sprängladdning som detonerade nära det södra gränsstängslet till Gazaremsan har skadat fyra israeliska soldater varav två allvarligt, uppger militären. Israeliska stridsflygplan har svarat med att attackera mål i Gazaremsan.

Två soldater skadades svårt, en medelsvårt och en lindrigt. Enligt israeliska medier är det den enskilda händelse som drabbat flest soldater sedan kriget mot den islamistiska palestinska organisationen Hamas i Gazaremsan 2014.

Militärens talesperson Jonathan Conricus uppger att en tidigare demonstration längs stängslet utnyttjats för att placera ut sprängladdningen som sedan detonerades när de patrullerande soldaterna anlände. Han säger att en mindre grupp tagit på sig sprängningen, vilket sannolikt innebär en av de mer radikala islamistiska salafistiska grupperna som finns i Gazaremsan – samtidigt som han pekar ut Hamas i stort.

"Hamas ansvarigt"

"Vi håller Hamas ansvarigt för alla aggressioner i Gaza", skriver Conricus på Twitter.

Hamas kontrollerar Gazaremsan, som sedan 2006 är under blockad av Israel, men har ingått ett avtal med president Mahmud Abbas Fatahrörelse om att dela styret av området.

En israelisk stridsvagn har svarat med att öppna eld mot en "observationspost" i Gazaremsan, men utan att några människor skadats.

Stridsflyg attackerade

Ytterligare några timmar senare slog israeliska stridsflygplan till mot tre Hamas-mål i östra Gazaremsan, enligt en palestinsk säkerhetskälla. Detta är något som israeliska militären vägrar bekräfta.

I början av februari slog israeliska stridsflygplan flera gånger till mot mål i södra Gazaremsan sedan raketer som avlossats från området slagit ner i Israel.

Spänningarna i området har ökat ytterligare sedan USA:s president Donald Trump i december erkände Jerusalem som Israels huvudstad.