Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Flygande människa gäckar myndigheter

Ett nytt möjligt hot mot passagerarflyget har dykt upp på himlen och gäckar myndigheterna – en oidentifierad människa.

Helt säkert på att det verkligen är en människa går inte att säga så länge han eller hon inte har hittats. Såvitt vi vet är hen oidentifierad och skulle av den konspiratoriskt lagde kanske kunna klassas som ett misstänkt Ufo, ett annat himlafenomen som har spelat oss spratt i många år.

Men mycket tyder helt klart på att det är en helt vanlig människa, eller flera, med en ovanlig packning på ryggen – en så kallad jetpack, som drivs med gas eller flytande bränsle och fungerar som en liten jetmotor.

Det är vid Los Angeles internationella flygplats som en okänd person. eller möjligen flera, med denna utrustning iakttagits för andra gången på två månader, enligt BBC. Det är i och för sig en storstad med anor på det här speciella området – vid invigningen av sommar-OS 1984 uppträdde en person, som såg ut som en rymdfarare ur en science fiction-rulle, på detta eteriska sätt inför en hänförd publik på den fullsatta arenan.

Nu är det besättningen på ett kinesiskt passagerarplan som i dagsljus på onsdagen upptäckte och rapporterade vad som föreföll vara en flygande människa på cirka 1 800 meters höjd nordväst om Los Angeles, enligt USA:s luftfartsmyndighet FAA.

Utreds av federala myndigheter

Den federala polisen FBI uppges utreda incidenten, liksom den som inträffade tidigare i samma område.

Det är inte fastslagit om denna enmansflygning utgjorde en fara för flygsäkerheten. Men i ett normalt mycket tungt trafikerat luftrum är det allvarligt om det finns oidentifierat flyg, hur litet det än är. Det ökar riskerna. Efter terrordåden i USA 2001 finns även berättigade farhågor för att det också kan utnyttjas av terrorister.

Det gäller även drönare. Det är ett ökande säkerhetsproblem inte bara i USA är att allt fler obemannade och fjärrstyrda plan i alla storlekar används både yrkesmässigt och för hobbyändamål. Det har lett till flera allvarligare incidenter och även blivit en återkommande och straffbar följetong bland annat i Storbritannien.

Nu kanske även människor med en minijet på ryggen kan komma att störa bilden.

Konstruktionerna har liksom allt annat naturligtvis utvecklats enormt mycket på sommar-OS för 36 år sedan och blivit tillgängliga för allt flera.

En man i engelska Brighton slog före pandemins utbrott världsrekord genom att flyga på det sättet i en hastighet av över 136 kilometer i timmen. Han lät sig villigt identifieras som Richard Browning och kallade sig, inte oväntat, för Jetman.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.