Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polis inträffade på lördagen. Arkivbild. Bild: Jae C. Hong/AP/TT

Flyg och tåg ställs in i oroligt Hongkong

Flyg ställs in vid Hongkongs internationella flygplats, där tusentals aktivister samlats för att blockera vägar.
Samtidigt försöker regionen återhämta sig efter nattens våldsamma sammandrabbningar.

Arrangörer av protesterna har uppmanat allmänheten att blockera vägar och tåglinjer till flygplatsen under söndagen och måndagen, efter en kaotisk natt med sammandrabbningar med polisen.

Svartklädda demonstranter bygger bland annat barriärer vid flygplatsens busstation och förstör övervakningskameror, samtidigt som de gömmer sig från kamerorna med hjälp av paraplyer.

Minst 16 avgångar har ställts in enligt flygplatsens sajt, och i avgångshallen trängs mängder av passagerare som haft svårt att ta sig dit.

Inställda tåg

Tågen till flygplatsen ställdes in tidigare under dagen, meddelar spårtrafikoperatören MTR, på uppmaning av Hongkongs regering och luftfartsverk, enligt ett meddelande på stationerna.

Hongkongpolisen uppger sig vara beredd att inleda en insats för att skingra demonstranterna, och uppmanar dem via Facebook att lämna flygplatsområdet omedelbart.

På lördagen hade polisen förbjudit demonstrationer men många trotsade förbudet och vissa startade bränder på gatorna och kastade tegelstenar mot polisen.

Sammandrabbningar

Under lördagskvällen och natten använde polisen tårgas, vattenkanoner och gummikulor, samtidigt som aktivister bland annat kastade bensinbomber. Polisen uppger att två varningsskott avfyrades i luften för att skrämma bort en grupp demonstranter som omringat dem och försökt ta deras vapen. Det är den andra gången som vapen har avfyrats under mer än tre månaders oroligheter.

De pågående protesterna inleddes i våras för att stoppa ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina. I juli meddelade Hongkongs högsta politiker att man inte kommer att gå vidare med lagförslaget – men demonstranterna lät sig inte nöjas. Protesterna har sedan dess kommit att handla mer generellt om Pekings ökade inblandning i regionen.

Hongkong är en särskild administrativ region (SAR) i Kina och har ett separat rättssystem.

Vid överlämnandet från Storbritannien till Kina 1997 slogs Hongkongs oberoende fast i principen "ett land, två system". Principen innebär att Hongkong – och även närliggande Macao, som tidigare var portugisiskt – är delvis självstyrande med bland annat större press- och yttrandefrihet.

Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet.