Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det har varit mindre flygtrafik på grund av misstankar om dålig flygsäkerhet i Sharm el-Sheikh. Bild från november 2015.

Flyg mellan Ryssland och Egypten igen

Två år efter Metrojet-tragedin nära Sharm el-Sheikh är Ryssland och Egypten nu eniga om att återuppta direkt flygtrafik mellan länderna. Det väntas bli en viktig vitamininjektion för den haltande egyptiska turismbranschen.

Rysslands transportminister Maksim Sokolov meddelar enligt nyhetsbyråer att uppgörelsen är klar. Den har slutförts i samband med ett besök i Moskva av Sherif Fathi, egyptisk minister med ansvar för civilflyg.

Det ryska bolaget Metrojets flight 9268 exploderade och störtade i Sinai i oktober 2015. 224 personer befann sig ombord på charterflygningen från Sharm el-Sheikh mot S:t Petersburg. Samtliga omkom, och såväl egyptiska som ryska myndigheter har kommit fram till att haveriet utlöstes av en bomb.

I det nya avtalet finns säkerhetsåtgärder som gör att reguljär trafik troligtvis kan återupptas i vår, heter det.

Även andra länder, däribland Storbritannien, har pekat på dålig flygsäkerhet när man stoppat flygtrafik till Sharm el-Sheikhs flygplats. Badorten vid Röda havet är "juvelen i kronan" på den egyptiska turismindustrin, som dock plågas av lägre besökssiffror sedan terror, krig och annan instabilitet ökat i regionen det senaste decenniet.