Vicepresidentkandidaterna Kamala Harris och Mike Pence hälsar till publiken i Salt Lake City.
Vicepresidentkandidaterna Kamala Harris och Mike Pence hälsar till publiken i Salt Lake City. Bild: Patrick Semansky/AP/TT

Fluga blev snackisen när Harris mötte Pence

Också under vicepresidentdebatten i USA haglade anklagelserna, även om stämningen var snäppet bättre än mellan Joe Biden och Donald Trump. Lugnast på scen var en fluga, som blev kvällens snackis efter att ha distraherat tittarna i flera minuter.

ANNONS
|

Demokraternas Kamala Harris satte tidigt tonen när vicepresidentkandidaterna drabbade samman i en tv-debatt i Utah:

– USA:s folk har bevittnat det största misslyckandet från något presidentstyre under vår historia.

Debattörerna möttes åtskilda av plexiglas, en påminnelse om den pågående pandemin, som blev första ämnet att diskuteras.

Under en och en halv timme drabbade de två kandidaterna samman på frågor om klimatförändringen, covid-19 och abortfrågan.

Hälsan först

Mike Pence leder Vita husets insatsgrupp mot pandemin, och Demokraterna har riktat skarp kritik kring hur hanteringen skötts. Pence började med lugn röst att försvara sina insatser, bland annat det tidiga resestoppet från Kina.

– Jag vill att USA:s folk ska veta att president Trump alltid satt amerikaners hälsa först.

ANNONS
En fluga landar på vicepresident Mike Pences huvud under valdebatten i USA under natten mot torsdagen.
En fluga landar på vicepresident Mike Pences huvud under valdebatten i USA under natten mot torsdagen. Bild: Justin Sullivan

Även om tonen blev tuff direkt, var debatten betydligt lugnare och mer respektfylld än förra veckans kaotiska och hätska möte mellan presidentkandidaterna Trump och Biden.

Harris blev förvisso avbruten av Pence flera gånger, vilket hon återkommande markerade med ett "jag pratar nu".

Båda kandidaterna duckade helt en fråga om presidentkandidaternas ålder – oavsett vem det blir kommer det vara den äldste presidenten i USA:s historia som svärs in.

Pence varnade

Pence gick mer på offensiven i ekonomiska frågor. Han hävdade att Biden vill förbjuda hydraulisk spräckning (fracking), en omdiskuterad och smutsig metod för att utvinna fossila bränslen, vilket skulle beröra hundratusentals arbetstillfällen.

Harris – som själv varit för ett förbud – förnekade med emfas att Biden skulle förbjuda fracking. Hon kontrade med att inga som tjänar under 400 000 dollar (3,5 miljoner kronor) om året skulle drabbas av skattehöjningar, och att Bidens plan för gröna jobb innebär fler nya arbetstillfällen än Trumps planer.

När ämnet rasism och polisväsendet kom upp gav sig även flugan in i leken. Plexiglaset hindrade inte den lilla inkräktaren, som landade i Pences vita hår och sedan i godan ro satt kvar där i flera minuter.

Episoden distraherade miljoner tittare, och utlöste en flod av kommentarer på sociala medier – exempelvis blev plötsligt skådespelaren Jeff Goldblum, stjärna i filmen "Flugan" från 1986, en het trend på Twitter.

ANNONS

Även Joe Biden hakade på. Presidentkandidaten la ut en bild på sig själv med en flugsmälla i handen, och bad anhängarna om fem dollar i bidrag för att "få kampanjen att flyga".

Pence: Vi följer forskarna

Frågan om klimatet togs också upp. Pence påstod att det är inte är fler orkaner nu än tidigare, och varnade för att "klimatalarmister" hotar arbetstillfällen i USA. Harris å sin sida lyfte upp bränderna i Kalifornien och förstörda skördar, och sade att Biden gladeligen skulle ansluta sig till Parisavtalet.

– Klimatet förändras. Vi följer forskarna, svarade Pence svävande på frågan om han tror att klimatförändringar är ett existentiellt hot.

De båda två drabbade också samman i synen på abort, där Harris lyfte fram kvinnans rätt att fatta beslut om sin egen kropp.

– Jag är pro-life (en term för abortmotståndare), jag ber inte om ursäkt för det, sade Pence.

Vicepresidentdebatten sändes från University of Utah i Salt Lake City. Moderator för den 90 minuter långa debatten var Susan Page från tidningen USA Today.

Gustav Sjöholm/TT

Henrik Samuelsson/TT

Publik går in Kingsbury Hall vid University of Utah i Salt Lake City, för att på plats se debatten mellan USA:s vicepresidentkandidater.
Publik går in Kingsbury Hall vid University of Utah i Salt Lake City, för att på plats se debatten mellan USA:s vicepresidentkandidater. Bild: Patrick Semansky/AP/TT
Kamala Harris och Mike Pence debatterar.
Kamala Harris och Mike Pence debatterar. Bild: Morry Gash/AP/TT
Mike Pence med den nu famösa flugan i håret.
Mike Pence med den nu famösa flugan i håret. Bild: Justin Sullivan/pool/AP/TT

55-åriga Kamala Harris skrev i somras historia genom att bli den första svarta kvinnliga vicepresidentkandidaten i USA:s historia. 2016 blev hon den andra svarta kvinnliga senatorn, när hon valdes in från delstaten Kalifornien.

Harris far är från Jamaica och hennes mor från Indien men själv växte hon upp i Oakland i norra Kalifornien. Efter att ha bott en tid i Kanada och studerat vid Howard University i Washington DC återvände hon till sin hemstat för att jobba som åklagare

2011 utsågs hon till delstatens högsta juridiska chef, motsvarande "justitieminister".

Harris hade själv siktet inställt på Vita huset i fjol. Under den första valdebatten mellan Demokraternas aspiranter angrep hon sin nuvarande parhäst Joe Biden för att han tidigt i karriären samarbetat med senatorer som var för segregation, men hennes egen kampanj blev kortlivad.

Gift med advokaten Douglas Emhoff. Paret har inga egna barn.

USA:s vicepresident , den 61-årige Mike Pence, är född och uppvuxen i delstaten Indiana. Han har en juristexamen från Indiana University.

Han har varit gift med Karen Pence i över 30 år. Tillsammans har de tre barn, Michael, Charlotte och Audrey. Familjens kanin Marlonbundo är kändis och har ett eget instagramkonto.

Pence började sin karriär som jurist, men arbetade sedan som radiovärd 1992–1999. Han var kongressledamot i tolv år. 2012 valdes han till Indianas guvernör, en post han hade tills Donald Trump 2016 bad honom bli vicepresidentkandidat.

Pence var demokrat som tonåring men bytte politisk sida och blev republikan efter att han hört ett tal av Ronald Reagan, republikansk president 1981-1989. Han är djupt religiös och öppen motståndare till abort och samkönade äktenskap.

Under våren har han lett Vita husets insats mot covid-19.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS