Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hangarfartyet USS Theodore Roosevelt desinficeras efter att ett coronavirusutbrott inträffat på fartyget. Arkivbild. Bild: Kaylianna Genier/US Navy/TT
Hangarfartyet USS Theodore Roosevelt desinficeras efter att ett coronavirusutbrott inträffat på fartyget. Arkivbild. Bild: Kaylianna Genier/US Navy/TT

Flotta backar om hangarfartygschef

Den tidigare chefen ombord på det amerikanska hangarfartyget USS Theodore Roosevelt, kommendör Brett Crozier, kan få komma tillbaka.
Crozier fick sparken för att ha varnat för ett coronavirusbrott ombord, som gjort att fartyget nu i princip inte kan användas.

USA:s flotta rekommenderar försvarsminister Mark Esper att återinsätta Brett Crozier, tre veckor efter det att han fick lämna sin post sedan han varnat om ett coronavirusutbrott på fartyget han ledde, USS Theodore Roosevelt.

Försvarshögkvarteret Pentagon bekräftar att Esper tagit emot rekommendationen och att han ska träffa ledarskapet inom den amerikanska flottan.

– Han går in i det här med ett öppet sinne och lutar generellt åt att stödja flottans ledarskap i deras beslut, säger Jonathan Hoffman, talesperson för USA:s flotta, enligt Reuters.

"Dåligt omdömde"

Crozier begärde i ett långt brev till sina överordnade att de närmare 5 000 besättningsmännen ombord på hangarfartyget skulle evakueras och sättas i karantän. Men brevet läckte ut till medier och Crozier anklagades av Pentagon för att ha dåligt omdöme och för att ha skapat panik.

Besättningen ställde sig däremot bakom Crozier, och hyllade den entledigade kommendören som en hjälte när han lämnade hangarfartyget i en hamn i Guam.

Minister fick gå

När den tillförordnade marinministern Thomas Modly skulle krishantera, och åkte ut till hangarfartyget för att hålla ett tal till besättningen, hånade han Crozier, vilket gjorde att han möttes av burop. Inte gjorde det saken bättre att resan kostade närmare en kvarts miljon dollar, enligt CNN. Det slutade med att Modly avgick, efter krav från bland annat Demokraterna.

Fler än 850 sjömän ombord på USS Theodore Roosevelt har bekräftats smittade av den nya coronaviruset, enligt Reuters, och en har avlidit, enligt CNN. Enligt källor har Crozier själv smittats.

Utredning pågår

Fartyget är i princip obrukbart till följd av virusspridningen och Pentagon skriver i ett uttalande att Esper "fortsätter att vara fokuserad och beslutsam om att återställa hälsan hos besättningen och att få fartyget ut till havs igen snart".

Flottan och USA:s smittskyddsmyndighet CDC har dragit i gång en utredning för att ta reda på hur utbrottet på fartyget började och hur det kunde sprida sig så snabbt ombord. Det är inom den utredningen som rekommendationen gjorts till Esper.

Gustav Sjöholm/TT

Det amerikanska hangarfartyget USS Theodore Roosevelt är ett av tio hangarfartyg av Nimitzklass, världens största krigsfartyg.

Eftersom fartygen är atomdrivna, behöver de bara fylla på bränsle en gång under sin beräknade livslängd på 50 år.

Fartygen är drygt 330 meter långa och kan segla med en hastighet av drygt 55 kilometer i timmen (30 knop). Ombord finns fler än 60 flygplan.

Även om fartyget har eget försvar, i form av bland annat luftvärn, seglar hangarfartygen i stridsgrupper, tillsammans med ett flertal andra fartyg.

Källa: Amerikanska flottan

USS Theodore Roosevelt. Arkivbild. Bild: MC3 Nicholas Huynh/US Navy/TT
USS Theodore Roosevelt. Arkivbild. Bild: MC3 Nicholas Huynh/US Navy/TT