Flickor blir dödligt vapen för Boko Haram

I takt med att terrorstämplade Boko Haram pressas tillbaka ökar sprängdåden mot marknader, moskéer och flyktingläger. Och enbart i år har 27 barn utnyttjats som självmordsbombare i norra Nigeria. Många är flickor, enligt FN:s barnfond Unicef.

ANNONS
|

Att föra bort barn har blivit en vanligt förekommande taktik i Boko Harams uppror mot den nigerianska staten. Flickor rövas bort från sina sängar om natten, för att sedan tvingas till äktenskap och sexuellt slaveri. För pojkar är situationen också svår, även om rapporterna om sexuella övergrepp är färre. Allt fler barn utnyttjas också i självmordsdåd, enligt Unicef.

13-åriga Awali fördes bort av extremisterna från byn Dubamawya i Borno i det svårt prövade nordöstra Nigeria.

Rädd för att utnyttjas

- Innan de kom hade vi hört på radion att de använder barn som självmordsbombare. Jag var rädd för att de skulle tvinga oss till det, säger Awali till Unicef.

ANNONS

Under sin snart åtta år långa kamp för att införa en islamisk stat i Nigeria har Boko Haram dödat omkring 20000 personer och drivit över två miljoner på flykt. Men de senaste två åren har en regional militärstyrka pressat tillbaka extremisterna och återtagit kontrollen över en stor del av territoriet.

Det har fått jihadistgruppen att ändra sin taktik, vilket har lett till en markant ökning av antalet självmordsdåd i regionen – något som drabbat redan utsatta barn.

Kraftig ökning

Sedan 2014 har 117 barn – över 80 procent av dem flickor – utnyttjats i självmordsattacker mot offentliga platser i Nigeria, Niger, Tchad och Kamerun. De första tre månaderna av 2017 handlade det om 27 barn enkom i nordöstra Nigeria, att jämföra med sammanlagt 30 under hela 2016, enligt Unicef.

"De här barnen är offer, inte förövare. Att tvinga eller lura dem till att begå sådana fruktansvärda handlingar är förkastligt" säger Marie-Pierre Poirier, regionchef för Väst- och Centralafrika.

TT

Fakta: Sprider oro kring Tchadsjön

Boko Haram tog upp vapen mot Nigerias regering 2009 med målet att införa en islamisk stat. Namnet betyder ungefär "västerländsk utbildning är förbjuden" på språket hausa.

Nigerias president Muhammadu Buhari och hans styrkor har lyckats driva tillbaka Boko Haram, men konflikten har fått förödande konsekvenser. Över 20000 människor har dödats och miljoner människor har flytt sina hem. Hunger är också ett stort problem.

Boko Haram har också expanderat geografiskt och genomför attacker i grannländerna.

Extremistgruppen utnyttjar ofta kvinnor och barn för att genomföra självmordsdåd. Hittills har 117 barn använts i bombdåd Nigeria, Niger, Tchad och Kamerun sedan 2014: fyra år 2014, 56 år 2015, 30 år 2016 och 27 under de tre första månaderna av 2017, enligt FN:s barnfond Unicef.

Källa: AFP, Unicef

ANNONS