Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Säkerhetsstyrkor evakuerar människor från området.

Flera uppges dödade i terrordådet i Nairobi

Beväpnade extremister detonerade sprängladdningar, tog sig in i ett hotellkomplex i Kenyas huvudstad Nairobi och öppnade eld. Enligt vittnesuppgifter dödades minst 14 personer innan byggnaden sades vara säkrad av polis och militär. Men sent på kvällen kom rapporter om ny skottlossning.

En talesperson för terrorrörelsen al-Shabaab sade i ett tidigt skede att den låg bakom attentatet, som inleddes på eftermiddagen.

- Insatsen pågår. Vi kommer att ge detaljer senare, sade den sunniextrema gruppens militära talesperson Abdiasis Abu Musab till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt polisen inleddes angreppet med en explosion bland bilar utanför komplexet och att en självmordsbombare sedan detonerade en sprängladdning på hotellet innan beväpnade män tog sig in, rapporterar kenyanska medier.

Flera döda och skadade

En bårhuskälla uppgav vid midnatt för Reuters att minst 14 människor dödats och en anonym polis berättade för AFP att han sett 14 döda personer i komplexet.

AFP skriver att nyhetsbyråns fotograf sett fem döda människor i en restaurangdel. Vittnen uppger också för Reuters att minst sju döda förts bort från byggnader i närheten av hotellet. Det finns ännu inga officiella uppgifter om antalet döda eller skadade och det råder stor oklarhet om antalet offer.

Lokala medier skriver att många skadade vårdas på olika sjukhus i storstaden.

- Vi måste ta höjd för att det är en händelse på högsta nivå. Det högsta vi har är en terrorattack, sade polisens talesperson Charles Owino, till Citizen Television tidigare under dagen.

Först vid klockan 23 lokal tid, omkring sju timmar efter det att angreppet inletts meddelade inrikesminister Fred Matiang'i att samtliga byggnader säkrats. Han gav dock ingen information om vad som hänt med attentatsmännen, utan sade att säkerhetsstyrkor fortfarande sökte igenom området, skriver Reuters.

Omkring en timme senare kom rapporter om ytterligare skottlossning från området. Det är inte känt vad som utlöst den

Oklart hur många

Det är oklart hur många angripare som gick till attack, men det uppskattas röra sig om minst sex personer. Enligt Reuters ska en misstänkt attentatsman ha gripits.

- Vi har beordrat ut terrorenheten och kriminalpolisen, sade Charles Owino till den kenyanska tidningen The Star tidigare under dagen.

Säkerhetsstyrkor evakuerade ett stort antal människor från byggnader omkring Dusit Hotel, där angriparna gick in.

- Om jag dör, snälla berätta för mina barn att jag älskar dem, viskade en man i telefon till The Star under inledningen av angreppet.

Tv-bilder från tv-kanalen K24 visade flera skadade personer föras ut från komplexet, som består av hotellet, banker och kontor. Ett stort antal poliser och militärer beordrades till platsen och ett 20-tal ambulanser stod i en lång rad på gatan utanför.

- Jag hörde skott och såg sedan människor som sprang med händerna över huvudet, sade en kvinna som arbetar i en närliggande byggnad, till Reuters.

Barrikaderat sig

Bilder visade också att det brann kraftigt i flera bilar i området. Tjock, svart rök bolmade från en parkering där den första bomben tros ha detonerat.

- Vi har ingen aning om vad som händer. Skott kommer från olika håll, sade Simon Crump som arbetar i komplexet tidigare under dagen.

Enligt Crump barrikaderade sig människor sig på sina kontor efter explosionerna.

En polis berättade för The Star att angriparna tagit gisslan. Tidningens uppgifter har dock inte bekräftats från annat håll.

Vid en terrorattack mot köpcentret Westgate i Nairobi 2013 dödades 67 personer. Även då var det al-Shabaab som låg bakom. I april 2015 dödades 148 människor när al-Shabaab angrep ett universitet i Garissa i östra Kenya.