Flera skadade vid tjurrusningarna i Pamplona

Tre personer stångades och två fick utstå smällar mot huvudet under årets tjurrusningar i Pamplona, det meddelar Röda korset enligt nyhetsbyrån Reuters. Ingen har däremot omkommit i rusningarna sedan 2009.

ANNONS
|

Tjurrusningarna i Pamplona har varit ett återkommande inslag i den så kallade San Fermín-festivalen sedan 1910. Klockan åtta varje morgon under festivalen släpps tjurarna – och de mänskliga deltagarna – lösa på den 857 meter långa banan.

Under årets upplaga hade tusentals människor klätt sig i den traditionsenliga klädseln: helvitt med röd scarf. För tjurarna slutar traditionen med allt annat än fest – då de senare på dagen avrättas i tjurfäktningar.

Men även för vissa av årets mänskliga deltagare slutade rusningen illa.

Röda korset vårdade sammanlagt 53 personer, enligt Reuters. Och en man avfördes från platsen med bår och ambulans – tre personer stångades och två fick smällar mot huvudet.

ANNONS

Att deltagarna skadas är vanligt förekommande under rusningarna i Pamplona – och sammanlagt har 15 personer dödats sedan starten 1910. Men det är nu tio år sedan det senaste dödsfallet, då en 27-årig spanjor stångades ihjäl längs banan.

Evenemanget i Pamplona är dock inte okontroversiellt – behandlingen av tjurarna är en återkommande anledning till kritik. Så även i år. I fredags låg protestanter halvnakna på gatorna med låtsasspjut som stack ut ur deras kroppar, i en manifestation mot vad de ansåg vara vidrig behandling av tjurarna, enligt Reuters.

Rusningarna i Pamplona pågår till och med nästa söndag.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS