Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Demonstranter drabbar samman med poliser utanför det grekiska parlamentet i Aten.

Flera skadade i Atenprotester

Tiotusentals personer demonstrerade utanför det grekiska parlamentet i Aten på söndagen – i protest mot Greklands namnavtal med Makedonien. Maskerade personer drabbade samman med polis och flera personer har skadats.

Protesterna utanför parlamentsbyggnaden urartade bitvis, rapporterar bland andra grekiska Kathimerini. Tv-bilder visade hur rök steg från platsen, dels från polisens tårgas och dels från mindre bränder som uppstod.

Grupper av demonstranter, varav många maskerade, gick till angrepp mot poliser och kastade sten, varpå polisen svarade med tårgasen. En grupp försökte forcera avspärrningarna vid byggnadens entrétrappa.

Enligt myndigheterna skadades två poliser. Räddningspersonal på plats meddelar att åtminstone två demonstranter fick söka hjälp för andningssvårigheter.

Mängder av bussar

Protesternas organisatörer spådde på förhand att över 600 000 människor skulle delta och att tusentals bussar väntades från norra Grekland. Vid tvåtiden på eftermiddagen hade några hundra bussar passerat genom huvudstadens vägtullar.

Polisen beräknar att runt 60 000 personer deltog, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Organisatörerna hävdar ett antal på över 100 000.

I folkhavet vajade grekiska flaggor och banderoller med budskap som "Makedonien är Grekland" och om att regeringen är landsförrädare.

Bakgrunden till oroligheterna är det avtal som förhandlats fram mellan regeringarna i Grekland och Makedonien med FN:s hjälp, som säger att Makedonien fortsättningsvis ska heta Nordmakedonien. I Grekland har det sedan lång tid varit en infekterad fråga, då Makedonien även är en geografisk och historisk region i norra Grekland. Även i Makedonien finns ett motstånd från den mer konservativa delen av landets parlament.

Klarade misstroendevotum

Greklands nuvarande premiärminister Alexis Tsipras har mött stort motstånd och överlevde tidigare i veckan nätt och jämnt en misstroendeomröstning som grundade sig i namnkonflikten.

Tsipras föregångare, högerpolitikern Antonis Samaras, talade inför folkmassorna på söndagen och utropade att man "protesterar för vad man vet är rätt".

Enligt regeringen provocerades sammandrabbningarna i Aten fram av medlemmar i det nynazistiska partiet Gyllene gryning. Inför demonstrationen uppmanade det sina medlemmar och anhängare att delta.