Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Flera skadade efter skjutning i Italien

Fyra personer skottskadades efter att en gärningsman öppnat eld från en bil i italienska staden Macerata på lördagen. En 28-årig man är gripen. Polisen misstänker att attacken kan ha haft rasistiska motiv.

På lördagen skadades flera personer i en serie skottdåd i den italienska staden Macerata, drygt 20 min nordöst om Rom.

Attacken började runt klockan elva på förmiddagen då en gärningsman öppnade eld från sin bil mot två unga afrikanska migranter. Kort därefter sköts ytterligare en migrant och en afrikansk kvinna, enligt Corriere della Sera. Totalt skadades sex personer, alla av utländsk härkomst, enligt italienska medier.

En av de skjutna skadades allvarligt. De övriga ska enligt polisen vara utom fara.

Under tiden som den bilburne gärningsmannen satte staden i skräck uppmanades invånarna att hålla sig inomhus av stadens borgmästare.

En misstänkt gripen

Vid lunchtid greps en 28-årig man misstänkt för dådet. Enligt Corriere della Sera är mannen en känd högerextremist från trakten.

I samband med gripandet ska en pistol ha hittats i den misstänktes bil och enligt italienska medier ska han ha haft en italiensk flagga knuten om halsen vid gripandet.

– När vi grep honom gjorde han en romersk hälsning och skrek "Länge leve Italien", säger polisen till Correre della Sera.

Skjutningarna inträffar bara några dagar efter det att en 18-årig italiensk kvinna hittats brutalt mördad i samma stad. En nigeriansk man har gripits misstänkt för det dådet.

Kan ha rasistiska motiv

Nu undersöker polisen om skjutningarna kan vara en hämndattack med rasistiska motiv efter mordet på den 18-åriga kvinnan.

– Nyheterna från Macerata gör mig förfärad och chockad. Vi måste få stopp på den här spiralen av hat och våld, säger Pietro Grasso, talman i senaten och partiledare för vänsterkoalitionen Fria och jämlika.

Politiker på den yttersta högerkanten har använt 18-åringens död som ett slagträ i invandringsdebatten. Matteo Salvini, ledare för främlingsfientliga Lega Nord, anklagar i ett inlägg på Facebook den italienska vänstern – sannolikt syftande på mitten-vänster-regeringen i Rom – för att ha blod på sina händer.

Om en månad går Italien till val och i den politiska debatten haglar förslagen om strypt invandring.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.