Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Flera knivhuggna på London Bridge

Två personer dödades när en man gick till attack med kniv vid London Bridge i centrala London.
Gärningsmannen sköts och dödades av polis, som betecknar händelsen som en terrorattack.

Polisen larmades om knivattacken vid klockan 15 svensk tid. Vittnen i brittiska medier och Reuters poliskällor berättar att det var en man som började attackera människor med kniv vid brons norra fäste.

Två personer har avlidit av sina skador. Tre stycken vårdas på sjukhus.

Gärningspersonen konfronterades och sköts till döds på platsen, bekräftar Storbritanniens högst uppsatte antiterrorpolis Neil Basu vid en kort presskonferens.

– Jag har nu möjlighet att bekräfta att det har betecknats som en terrorhändelse, säger Basu.

Den misstänkte gärningsmannen hade spänt fast en falsk spränganordning på överkroppen, enligt polisen.

"Hjältemod" hos civila

Attacken tog sin början i en byggnad intill brofästet, enligt polisen. Det framgår inte var de enskilda personerna attackerades – men kort därpå rapporterade en BBC-reporter som råkade befinna sig på platsen att en grupp män överföll och tacklade omkull en man på bron, innan polisen anlände.

Bilder visar dels hur en till synes civil man springer undan från uppståndelsen med en stor kniv, dels hur den misstänkte gärningsmannen ligger på marken med en annan man ovanpå sig medan tre poliser närmar sig med riktade vapen. När den andre mannen sliter sig loss från den misstänkte avfyrar poliserna sina vapen

– Det anmärkningsvärda med bilderna vi sett är det häpnadsväckande hjältemod hos personer ur allmänheten som bokstavligt talat sprang mot faran utan att veta vad de stod inför, säger borgmästare Sadiq Khan inför ett pressuppbåd, och syftar på bombattrappen som den misstänkte bar.

– De insåg inte vid det tillfället att det var en bluffanordning och de är verkligen de allra bästa bland oss.

Fem minuter efter det första larmet hade polisen konfronterat gärningsmannen, säger Cressida Dick, högsta polischef vid Scotland Yard, vid en presskonferens.

Bron avspärrad

Londons ambulanstjänst betecknar det hela som en stor händelse och har haft en stor närvaro på platsen. Tunnelbanestationen London Bridge stängdes för trafik vid uppståndelsen.

Enligt polisen kommer bron och området runt omkring den att hållas avspärrad under en längre tid.

Polisen arbetar för att skapa sig en helhetsbild av attacken och för att säkerställa om fler personer var involverade, säger polischefen Cressida Dick. Hon säger att fler poliser kommer att synas på Londons gator under den närmaste tiden.

Även Storbritanniens premiärminister Boris Johnson hyllar de civila som agerat mot den misstänkte.

– Jag vill hylla det utomordentliga mod som personer ur allmänheten uppvisade när de fysiskt ingrep för att skydda andras liv. För mig representerar de det absolut bästa med vårt land, och jag tackar å hela nationens vägnar, säger Johnson, som aktiverade regeringens särskilda krisfunktion och kallade till ett sammanträde på fredagskvällen.

Såg lastbilar och poliser

Svenske Albert Johansson befann sig i skyskrapan The Shard invid London Bridge när dådet inträffade.

– Vi ser plötsligt att en gul skåpbil och en vit personbil står på sniskan på bron, och hundra meter längre bort på bron står en stor lastbil, också på sniskan. Sedan kommer det en massa poliser, säger han till TT.

– Vi ser hur folk rusar från bron. Det är tio röda dubbeldäckade bussar som står på bron som har evakuerats, fortsätter han.

Albert Johansson berättar att en stor mängd poliser samlats runt bron och att polisbåtar bevakar från vattnet.

– De verkar ha koll på läget. Men vi får nog stanna här uppe, vi kommer nog inte ut på gatan där nere.

I juni 2017 utförde tre gärningsmän en attack vid samma bro, där de körde på fotgängare och sedan anföll flera personer på gatan. De dödade åtta personer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.