Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tre personer har hittills gripits i en jätteoperation kring en penningtvätthärva i Finland. Arkivbild.

Flera gripna i penningtvätthärva i Finland

Tre personer har gripits i Åbotrakten i en jätterazzia som Centralkriminalpolisen, Skatteförvaltningen och Kustbevakningen genomför i sydvästra Finland. Ett bolag med utländska kopplingar misstänks för grova ekonomiska brott.

Totalt har sju personer förhörts i utredningen av en misstänkt, internationell penningtvätthärva, rapporterar finländska medier.

En stor mängd dokument, hårddiskar och annat material har beslagtagits av de 100-talet poliser och andra tjänstemän som gjort husrannsakan i ett tiotal fastigheter, enligt nyhetsbyrån STT.

- Vi har beslagtagit material med koppling till misstänkt ekonomisk brottslighet och än så länge inte hittat något som kan kopplas till annan brottslighet, säger kriminalinspektör Markku Ranta-Aho.

Det är ett bolag, registrerat i Finland men med utländska ägare, som misstänks för bland annat grov penningtvätt av flera miljoner euro, grovt skattebedrägeri samt utnyttjande av svart arbetskraft.

Enligt obekräftade uppgifter i finska medier berörs ett fastighetsbolag med ryska kopplingar som under flera års tid köpt upp mark och byggnader på strategiska platser som viktiga farleder i Åbolands skärgård. Företaget ska också ha köpt upp gammalt finskt krigsmateriel och ansökt om landningstillstånd för helikopter. Någon aktivitet har dock inte setts på de aktuella fastigheterna.

Både försvaret och Skyddspolisen, Finlands motsvarighet till Säpo, har haft företaget under radarn i flera år, säger en anonym militärkälla till Helsingin Sanomat. Försvaret nekar till uppgifterna.

Razzian fortsätter under söndagen och flygförbud råder i delar av Åbolands skärgård.