Brandmän i huvudstaden Colombo i Sri Lanka, på plats efter en explosion i kyrkan S:t Anthony.
Brandmän i huvudstaden Colombo i Sri Lanka, på plats efter en explosion i kyrkan S:t Anthony. Bild: Eranga Jayawardena

Flera gripna efter sprängdåden i Sri Lanka

Över 200 har dödats och hundratals är skadade efter de åtta explosioner som skedde på Sri Lanka under påskdagen. På söndagen rådde utegångsförbud efter attackerna och myndigheter har låtit blockera sociala medier för att undvika ryktesspridning. Ingen grupp har tagit på sig dåden, men åtta personer har gripits.

ANNONS
|

Hittills har minst 207 personer mist livet i de åtta explosioner som inträffade i Sri Lanka på söndagsförmiddagen. Många av de drabbade var kyrkbesökare som firade påsken. Enligt AFP är minst 35 av de döda vara utländska medborgare. Sjukhuskällor ska ha sagt att det finns britter, holländare och amerikaner bland dödsoffren. Danska utrikesdepartementet har bekräftat att tre danska medborgare har dött i attackerna.

I ett första skede inträffade sex explosioner vid ungefär samma tidpunkt. Tre kyrkor – i städerna Negombo, Batticaloa och huvudstaden Colombo – och tre exklusiva hotell i huvudstaden drabbades. Timmar senare, strax innan klockan 11 svensk tid, kom uppgifter från polis om en sjunde explosion. Denna ska ha skett på ännu ett hotell i Colombo, i förorten Dehiwala, och skördat minst två dödsoffer. Kort efter kom uppgifter om en åttonde explosion, som enligt polisen ska ha varit en självmordsbomb som dödade tre personer.

ANNONS
Soldater säkrar området utanför S:t Anthonys kyrka i huvudstaden Colombo på söndagen. Här skedde en av flera explosioner i landet samtidigt som påskfirande människor besökt lokalerna.
Soldater säkrar området utanför S:t Anthonys kyrka i huvudstaden Colombo på söndagen. Här skedde en av flera explosioner i landet samtidigt som påskfirande människor besökt lokalerna. Bild: Rohan Karunarathne

Totalt har mer än 450 personer skadats i samband med explosionerna. Enbart i kyrkan S:t Sebastian i Katuwapitiya norr om huvudstaden Colombo ska över 50 människor ha mist livet.

Ingen grupp har tagit på sig söndagens sprängdåd, men åtta personer är i nuläget gripna. Premiärminister Ranil Wickremesinghe uppger att de gripna är lankeser, men att man undersöker eventuella kopplingar utomlands.

Sri Lankas försvarsminister utfärdade på söndagen utegångsförbud efter explosionerna och enligt Reuters har stora sociala medier och meddelande-appar, som Facebook och WhatsApp, blockerats i landet. Skälet uppges vara att man inte ska kunna sprida rykten och felaktig information.

En polis på hotell Shangri-La där en av explosionerna inträffade i Sri Lanka på påskdagen.
En polis på hotell Shangri-La där en av explosionerna inträffade i Sri Lanka på påskdagen. Bild: Eranga Jayawardena

Landets polischef gick för tio dagar sedan ut och varnade för att självmordsbombare planerade att attackera kyrkor i landet, skriver AFP. Informationen kom från en utländsk underrättelsetjänst som varnade för att den islamistiska gruppen NTJ planerade ett dåd. NTJ är en radikal islamistisk grupp i Sri Lanka som lät tala om sig förra året i samband med vandalisering av buddhistiska statyer.

En äldre kvinna får hjälp efter explosionen i S.t Anthonys kyrka i Colombo. Samtidigt ska det ha exploderat på ytterligare två kyrkor och tre hotell i landet.
En äldre kvinna får hjälp efter explosionen i S.t Anthonys kyrka i Colombo. Samtidigt ska det ha exploderat på ytterligare två kyrkor och tre hotell i landet. Bild: Eranga Jayawardena

Uppmanar att undvika att sprida spekulationer

Sri Lankas president Maithripala Sirisena säger sig vara chockad av dåden. Premiärminister Ranil Wickremesinghe har kallat det nationella säkerhetsrådet till krismöte. Han skriver på Twitter att han uppmanar landets befolkning att fortsätta vara förenade och starka, och att undvika att sprida obekräftade uppgifter och spekulationer kring händelserna.

ANNONS

Svenska utrikesdepartementet säger till TT att ambassaden i New Delhi i Indien och konsulatet i Colombo har kontakt med lokala myndigheter, men att man inte har några uppgifter om drabbade svenskar.

– Vi uppmanar svenskar på plats att höra av sig till sina anhöriga och följa lokala myndigheters råd, säger Diana Qudhaib vid UD:s presstjänst till TT.

Utrikesdepartementet avråder även från icke nödvändiga resor till landet.

Enligt tre av de största svenska resebyråerna (Ving, TUI och Apollo) finns minst 30 svenskar på plats i Sri Lanka. Byråerna har tagit kontakt med sina resenärer som uppger att de mår bra. Endast Ving har ett resesällskap kvar som de inte lyckats nå, men enligt resebyrån ska de personerna befinna sig långt från Colombo och Negombo.

Statsminister Stefan Löfven skriver på Twitter att han å det grövsta fördömer terroristattackerna på Sri Lanka som drabbat oskyldiga påskfirare.

Runt tio procent av landets i huvudsak buddhistiska befolkning är kristna.

Sri Lanka

Sri Lanka består av huvudön Ceylon och ytterligare några mindre öar. Enligt senaste folkräkningen uppgår befolkningen till 21,7 miljoner. En majoritet av lankeserna (60 procent) är buddhister, men invånarna bekänner sig även till hinduismen (20 procent), islam (10 procent) samt kristendomen (10 procent).

De senaste åren har landet upplevt våld med religiösa förtecken. Förra året attackerades flera moskéer och affärsverksamheter tillhörande muslimer. Det upptrappade våldet ledde till att regeringen införde utegångsförbud på en av de drabbade orterna. Personer ifrån buddhistiska majoriteten låg bakom våldet på landets muslimer, som anklagades för att vilja tvångsansluta människor till islam.

Landet har länge präglats av en konflikt mellan folkgrupperna tamiler och singaleser. Tamilerna krävde redan på 1970-talet självstyre och en egen stat i landets östra och norra delar. En väpnad radikal grupp, Tamilska Eelams befrielsetigrar (LTTE), bildades för att nå tamilsk självständighet. Konflikten tappades upp på 1980-talet efter att LTTE dödat flera singalesiska soldater.

Decennier av ömsom fred och krig avlöste varandra. Efter en regeringsoffensiv 2009 förklarades LTTE besegrade.

Landet har en stark presidentmakt men styret väljs direkt av folket i allmänna val. Samtidigt har flera skandaler med ingredienser som maktmissbruk, korruption och valfusk avlöst varandra genom åren. President är sedan 2015 Maithripala Sirisena från Förenade nationella partiet (UNP).

Källa: NE, Utrikespolitiska institutet/Landguiden

TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS