Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Flera gripna efter cyberattacker – tvingade Coop att hålla stängt

Flera personer har gripits i en internationell insats, efter cyberattacker som bland annat krypterade Coops kassasystem i somras.

I torsdags, 4 november, greps två personer i Rumänien under en Europolinsats. Personerna ska ha kopplingar till det ryska nätverket Revil, som även är känt under namnet Sodinobiki, skriver svenska polisen i ett pressmeddelande. Tidigare under 2021 ska ytterligare tre personer med kopplingar till nätverket ha gripits.

LÄS MER: It-attack mot Coop – butiker uppmanas hålla stängt

Nätverket misstänks ha legat bakom tusentals cyberattacker, med hjälp av utpressningsprogram. I somras slogs exempelvis kassasystemen för flera svenska företag ut. Bland annat behövde många svenska Coopbutiker hålla stängt, då de inte kunde ta betalt.

– Det här visar hur vår närvaro i Europol ger resultat. Vi har aktivt bidragit i den här operationen via utrednings- och underrättelsearbete, säger Björn Eriksson, gruppchef för komplexa cyberbrott på Noa, i pressmeddelandet.

De svenska förundersökningarna efter sommarens attacker lades ner. Polisen har dock fortsatt att bidra till Europolinsatsen, tillsammans med 16 andra länders rättsvårdande myndigheter, enligt Björn Eriksson.

– Varje polisanmälan som gjorts har bidragit till polismyndighetens arbete mot Revil och annan grov organiserad brottslighet i cybermiljöer. Därför är det viktigt att företag fortsätter polisanmäla så fort de utsätts. De ansvariga kommer att ställas inför rätta, men inte alltid i Sverige, säger Björn Eriksson.

LÄS MER: Coophacket: Svensk polis har kört fast

LÄS MER: Brister i nätberedskap hos svenska företag

LÄS MER: Pressas på pengar av hackare – få vågar anmäla

LÄS MER: Coop har en hackerlösning – rundar kassasystemet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.