Berta Soler, som leder den kubanska oppositionsgruppen Kvinnor i vitt, har frihetsberövats inför dagens demonstration. Arkivbild.
Berta Soler, som leder den kubanska oppositionsgruppen Kvinnor i vitt, har frihetsberövats inför dagens demonstration. Arkivbild. Bild: Ramon Espinosa/AP/TT

Flera frihetsberövade inför protester i Kuba

ANNONS

Kubas polis har frihetsberövat ledande oppositionella timmar innan ett planerat större protestmöte ska hållas på måndagen. Mötet har förbjudits av Kubas myndigheter.

Bland de frihetsberövade finns Manuel Cuesta Morúa och Berta Soler som leder rörelsen Kvinnor i vitt.

Även hennes make, den tidigare politiske fången Angel Moya, har frihetsberövats enligt vänner som nyhetsbyrån AFP talat med.

Regimkritikern Guillermo Farinas har varit frihetsberövad sedan i fredag. Uppgifter finns att fler involverade samt journalister som följer rörelsen har tvingats stanna i sina hem. Utländska journalister har fått sina ackrediteringar indragna.

Kubas opposition kallar protesten för 15N, efter dagen den 15 november. Men enpartistatens regering har förbjudit protesten och säger att rörelsen strävar efter att störta Kubas styre med USA:s hjälp.

ANNONS

USA i sin tur har skärpt tonen mot Havanna, och fördömer regimens hot mot demonstranter.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS