Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Flera elefanter har dött – letade mat på soptippar

I veckan har två vilda elefanter hittats döda vid en stor soptipp ungefär 21 mil om Colombo, huvudstaden i Sri Lanka. I letandet efter mat har elefanterna fått i sig plast och annat som inte kroppen kan bryta ned, rapporterar The Guardian.

Totalt har omkring 20 elefanter dött vid avfallsanläggningen de senaste åtta åren och det är något som veterinärer tidigare varnat om. Nihal Pushpakumara, vildmarksveterinär, berättade att en obduktion visade att elefanterna hade svalt en större mängd material som är farliga.

– Termoplast, matförpackningar, plast och andra ämnen som inte kan brytas ned, och i övrigt kunde vi bara se vatten vid obduktionen. Djurens naturliga föda fanns inte i matsmältningssystemet, säger Nihal Pushpakumara, till tidningen.

LÄS MER: Så hamnade djuren på Naturhistoriska museet i Göteborg

Begränsat med mat i naturen

En av anledningarna till att elefanter, de senaste åren, närmat sig avfallsanläggningar, människors boende och skördar är på grund av att deras föda ute i naturen har blivit begränsad.

När de får i sig plast och vassa föremål förstörs också matsmältningssystemet, menar vildmarksveterinären.

– Elefanterna slutar till slut att äta och blir då för svaga. När det händer kan de inte äta någon mat eller dricka någon vatten alls, vilket också påskyndar deras död, säger naturvårdaren.

En utrotningshotad art

Elefanter har sedan en tid tillbaka ansetts vara heliga i Sri Lanka, men inpå 2000-talet har de minskat i antal och klassas numera som en utrotningshotad art.

För fem år sedan meddelade regeringen att man skulle återvinna soporna och sätta upp elstängsel runt området för att hålla borta djuren, men det är tänkta åtgärder som inte har genomförts fullt ut.

LÄS MER: Elefantunge förlorade snabeln i tjuvjägares fälla

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.