Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Flera dödsskjutningar vid valet i Venezuela

Två politiker, varav en ungdomsledare, har skjutits till döds i samband med söndagens val i Venezuela. Presidenten har utlyst valet för att skapa sig mer makt. Protester runt om i landet bemöts med polisens tårgas och gummikulor. I huvudstaden har flera poliser skadats vid en explosion under en valprotest.

Hela helgen har det skett konfrontationer mellan polis och demonstranter i Venezuela och under söndagen eskalerade våldet ytterligare. Runt om i landet avfyrar polisen tårgas och gummikulor mot demonstranter som protesterar mot president Nicolás Maduros val där en konstituerande församling utses. Den kommer få mandat att skriva om grundlagen. 

Två politiker har mist livet under valhelgen. Först sköts en advokat som kandiderade till den konstituerande församlingen ihjäl under lördagen, enligt åklagare, rapporterar tidningen El Observador.

– En grupp människor stormade mannens hem i Ciudad Bolivar och avlossade flera skott, sa åklagaren, enligt El Observador.

Under själva valsöndagen dödades sedan ytterligare en politiker. Denna gång meddelade åklagare att det var oppositionens ungdomsledare som mist livet i staden Cumana i nordöstra Venezuela, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Rapporterna från valdagen gör gällande att det i det närmaste pågår en häxjakt på demonstranter som protesterar mot valet. Soldater uppges ha invaderat bostadshus i jakt på regimmotståndare.  

Det rapporteras om glesa köer som ringlar in till vallokalerna i landet.

Ingen ur oppositionen i valet

Totalt ska den konstituerande församlingen bestå av 545 medlemmar. Omröstningen pågår över hela landet och över 6 000 personer kandiderar, men ingen ur oppositionen får ställa upp i valet. Därmed kommer den bestå av partimedlemmar, fackföreningsledare och anhöriga till regimen.

Församlingen kommer att ta över parlamentets lagstiftande makt. Tillsammans med Maduro kommer den att styra landet. Regeringen beskriver valet som en chans till dialog med medborgarna, men oppositionen har kallat det för ett steg mot diktatur. 

Oppositionen uppmanar till bojkott av valet och turbulensen har varit omfattande i landet, särskilt de senaste fyra månaderna. Över 100 personer har mist livet, bara under denna tidsperiod.

– För den kandidat som nu mist livet och för så många andra är det nu nödvändigt att vi fortsätter kämpa för att avsluta den politiska skandal som man försöker genomföra, skrev Francisco Rangel, guvernör i delstaten Bolivar staten, på Twitter.

Oppositionen fördömer Maduros planer och menar att det rör sig om bedrägeri gentemot befolkningen i Venezuela. Man har kallat till en demonstration under söndagen i landets huvudstad, Caracas. Man har dessutom upprättat vägspärrar runt om i resten av landet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.