Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Joggaren Evan Roberts trotsar kylan i Minneapolis, huvudstad i delstaten Minnesota, där riktigt kall polarluft nu drar in.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Flera dödsfall till följd av extremkyla i USA

Miljontals människor i norra USA hukar under den polarvirvel som nu drar in över landet. I flera stater väntas de lägsta temperaturerna på många år, med mer än 40 minusgrader.

Ett riktigt vinteroväder rör sig ner över den amerikanska mellanvästern. Företag har bett sina anställda att stanna hemma, hundratals skolor håller stängt och tusentals flyg har ställts in. Minst sex människor har redan dött i händelser som kan kopplas till kylan, enligt amerikanska medier.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Till och med det pålitliga amerikanska postväsendet – som har mottot att varken snö eller regn kan stoppa deras arbete – ställer in sina leveranser i flera delstater, rapporterar nyhetskanalen CNN.

"Bitter kyla"

Enligt vädermyndigheten NWS rör sig polarvindarna nu ner genom de norra delarna av mellanvästern för att sedan dra öster ut.

"Vänta er iskalla temperaturer, bitter kyla och livshotande vindnedkylning", skriver NWS som spår vidspridda köldrekord från övre mellanvästern till Ohio.

Temperaturerna väntas ligga mellan -23 och -40 grader. Vindens nedkylande effekt kan göra att temperaturerna upplevs kallare än -50 grader på vissa håll, enligt NWS. Vädermyndigheten varnar för att det finns risk för köldskador efter bara tio minuters vistelse utomhus.

Nödtillstånd har deklarerats i Wisconsin, Michigan, Illinois och även i vanligtvis varmare delstater som Alabama och Mississippi, rapporterar BBC. Omkring 20 miljoner människor beräknas få uppleva temperaturer på -28 grader eller lägre.

"Livshotande väder"

I miljonstaden Chicago väntas det bli kallare än i delar av Antarktis och det finns en risk att köldrekordet på -33 grader kan slås. Omkring 160 värmecenter har öppnats i staden för att människor ska kunna söka skydd.

- Det här är livshotande omständigheter och väder, säger Chicagos borgmästare Rahm Emanuel och uppmanar folk att inte gå ut om det inte är nödvändigt.

Över 2 000 flyg har ställts vid de två största flygplatserna i Chicago. Järnvägsbolaget Amtrak uppger att de har ställt in alla tåg till och från staden, rapporterar Reuters.

I huvudstaden Washington DC har myndigheterna satt in extra resurser för att hjälpa stadens hemlösa.